Остават само пет дни до крайния срок, в който украинските

...
Остават само пет дни до крайния срок, в който украинските
Коментари Харесай

Какво ще се случи с украинските бежанци в България след 31 май

Остават единствено пет дни до крайния период, в който украинските бежанци би трябвало да са напуснали хотелите си по решение на българските управляващи. Но хората към момента не знаят къде, по кое време и по какъв начин ще бъдат преместени. Какво ще се случи след 31 май? Тук събрахме обстоятелствата.

Маринa e от град Черкаси в централна Украйна. Избягала е от войната и е намерила заслон в България - в хотел на българското Черноморие.

Тя е една от хилядите украинци, които през последните дни вземат решение да си тръгнат от страната - освен тъй като считат, че обстановката в родните им места към този момент е относително безвредна, само че и поради неяснотата дали и къде ще получат заслон в България след 31 май.

"Ще се прибера вкъщи, тъй като не зная какво ще се случи в края на месеца с нас ", споделя Марина пред Българска национална телевизия.

В края на месеца завършва държавната стратегия, по която хотели и къщи за посетители получаваха обезщетения от 40 лева дневно за всеки настанен украински емигрант. В началото на май държавното управление заяви, че възнамерява от 1 юни да реалокира хората в държавни бази. Оказа се обаче, че доказаните от предвиждания брой хора, които би трябвало да бъдат настанени.

Няколко дни по-късно кабинетът разгласи нов проект: с изключение на в държавни бази, украинските бежанци да продължат да бъдат настанявани в частни хотели, които обаче да бъдат обезщетени с 15 лева дневно, вместо с досегашните 40 лева

Впоследствие хотелиерите се оплакаха, че това не е задоволително, а измежду самите украинци терзанията останаха. Пет дни преди крайния период, в който те би трябвало да са напуснали хотелите си, хората към момента не знаят в коя част на България, по кое време и по какъв начин ще бъдат преместени.

Какво ще се случи с украинските бежанци след 31 май? В идващите редове обобщаваме наличната информация.
Какви са новите обезщетения за хотелите
Окончателният проект, разгласен от държавното управление на 20 май, беше показан като втора фаза на държавната помощ за украински бежанци.

Както първата, по този начин и тази фаза ще продължи 3 месеца и както до момента, финансовата помощ няма да бъде давана непосредствено на самите украински жители, а ще бъде преведена като отплата на местата, които ги настаняват.

Предвиждат се два разновидността: обезщетения от 15 лева дневно за всеки настанен емигрант, които да обгръщат нощувка и издръжка, и обезщетения от 10 лева дневно за настаняване без издръжка. Държавата даде и пояснение за доста по-ниските суми, само че за това - по-късно.

Хотелите, които желаят вземат участие в програмата, бяха поканени да аплайват до 25 май, а след това срокът беше продължен до 27 май. Пред Свободна Европа Красимира Величкова - съветничката на вицепремиерката Калина Константинова, която дава отговор за политикте към бежанците, сподели, че досега повече от 23 000 обекта са поискали да одобряват украински бежанци при новите условия.
Какви са вариантите пред украинските бежанци
От украинците, влезнали в България след началото на войната, към 95 000 към момента са в страната. Около 63 000 от тях до момента бяха настанени в хотели, сочи формалната статистика.

Водещата наклонност през последните дни е украинците да напущат България. В четвъртък от "Гранична полиция " оповестиха, че през последното денонощие 3563 украински жители са излезли от страната, а 2165 са влезнали.

Според новите условия от 1 юни тези от тях, които желаят да останат в България, имат две благоприятни условия - да продължат да живеят тук-там, обезпечени от страната, или да потърсят квартира на лични разходи. Във вторник председателката на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева сподели, че чака към 35 000 души да изберат първата алтернатива.

Те няма да имат опция да избират града или хотела, в който да се реалокират. Държавата обаче ще даде преимущество на хората с най-големи потребности - като бременни дами или хора с хронични болести.

Координационният екип по настаняването ще се опита да се съобрази и с други фактори като това дали член на фамилията е почнал работа, тъй че да бъде потърсено място за настаняване в региона.

За задачата преди няколко дни националният щаб стартира анкета измежду украинците , настанени в бази и хотели. Те могат да попълнят данните си и собственоръчно в, като срокът за това е 27 май. За Свободна Европа Красимира Величкова посочи, че чиновниците на щаба ще продължат да събират информация и по-късно.
Как хората ще схванат къде ще бъдат преместени
Основният проблем за украинците сега обаче е незнанието какво ще се случи с тях единствено след дни.

"Бежанците сега ги тормози това, че не знаят в кой град ще отидат. Те в действителност нямат информация кой ще отиде в Шумен, кой ще е в Търговище, кой ще остане във Варна ", сподели пред Свободна Европа Йордан Кателиев , който е координатор в Координационния център за бежанци от Украйна във Варна. Именно по Черноморието са настанени максимален брой украинци.
 Украински бежанци във Варна, 15 април 2022 година
По думите му обаче няма по какъв начин страната да осведоми хората за преместването им, преди да знае тъкмо какъв брой души тъкмо ще се възползват от новата стратегия. Красимира Величкова също изясни неяснотата с динамичната обстановка.

"В момента огромна част от хората си потеглят и тези решения се взимат час за час ", сподели Величкова. Според нея повода за бавната връзка е, че става въпрос за рецесия, при която няма по какъв начин да се работи с огромно предупреждение.

В уеб страницата "България за Украйна " въпреки всичко е записано, че украинците могат да чакат да получат новия си адрес до 48 часа преди преместването. Липсва обаче информация по какъв начин новината за разпределението им ще стигне до тях.

Според Йордан Кателиев това "най-вероятно ще бъде през имейли до рецепциите на хотелите ", в които хората са били настанени до момента. Красимира Величкова пък сподели, че с изключение на през хотелите хората би трябвало да бъдат известени и със известия по имейлите, с които са се записали в платформата за събиране на данни.
Как ще бъде проведен превозът
Друг въпрос, по който царува неизясненост измежду украинските бежанци, е обвързван с пътуването им до новите места за настаняване. По думите на Величкова преместването ще се случи през последните три дни на май.

То ще бъде с рейсове и влакове и ще е гратис за украинските жители.

"В момента се прави схемата по превозване от всеки един хотел до най-близката гара и надлежно от гарата, на която ще дойдат, до мястото за настаняване ", уточни Мариана Тошева от Държавната организация за бежанците.

За задачата от министерството на превоза е стихотворец ангажимент за спомагателни вагони на влаковете от Варна и Бургас до разнообразни гари в страната. Повече детайлности към момента не са оповестени.
В кои държавни бази ще бъдат настанени хората
Списъкът с държавните бази, в които ще бъдат преместени част от украинските бежанци, също не е обществен.

Пред Българското национално радио Мариана Тошева сподели, че тези места са изяснени, само че не желае да ги оповести поради опитите от хотелиери сами да провеждат извозването до тях.

"Базите, в които ще се настаняват, са тествани в какво положение са, тъй че те дават отговор на минималните условия ", сподели още Тошева.
Защо се оплакват хотелиерите
Вече се появиха данни за проблеми с настаняването както в държавни бази, по този начин и в частни хотели и къщи за посетители.

Пред Българска национална телевизия от една от базите в Равда описаха, че от 24 юни имат резервация на детски училищен лагери. Затова украинските бежанци, които сега са настанени там, ще би трябвало да бъдат преместени другаде.

Появиха се и сигнали от украинци за частни хотели, които са им поискали в допълнение възнаграждение, макар че съгласно държавната стратегия такова не би трябвало да се изисква.

Според доста хотелиери обаче 15-те лева за цялостен интернат с 3 хранения и 10-те лева за легло са прекомерно дребна сума. Те приканиха да се продължи досегашната стратегия с помощ от 40 лева дневно.

Въпреки това подобен вид не се разисква, уточни пред Свободна Европа Красимира Величкова.

"40 лева беше в отоплителен сезон, в този момент към този момент не е отоплителен сезон. Беше и във висококатегорийни хотели, тъй като те първи можеха да реагират и имаха базата, потенциала и средствата да отворят и стоплят огромни хотели ", сподели Величкова. Сега обаче настаняването ще става в обекти ниска категория.

"Това въпреки всичко не е туристически сезон, а е бежанска рецесия ", сподели тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР