Остават многобройни предизвикателства за засилване на киберсигурността в ЕС въпреки

...
Остават многобройни предизвикателства за засилване на киберсигурността в ЕС въпреки
Коментари Харесай

Множество предизвикателства в областта на киберсигурността в ЕС

Остават многочислени провокации за усилване на киберсигурността в Европейски Съюз макар постигнатия прогрес, отбелязва нов отчет на Европейската счете палата.

Нарастващият риск от ставането на жертва на киберпрестъпление или хакерска атака основава нуждата да се построи резистентност посредством подсилване на ръководството, повишение на уменията и осведомеността и възстановяване на координацията, гласи позиция на инспекторите в отчета. Те също по този начин акцентират значимостта на смислената отчетност и оценката за подкрепяне реализирането на задачата на Европейски Съюз да стане най-сигурната цифрова среда в света.

Целта на отчета е да показа общ обзор на политиката на Европейски Съюз в региона на киберсигурността, която специалистите разказват като комплицирана и неравномерна, също и да разпознават главните провокации за ефикасното реализиране на политическите ограничения.

"Настоящите провокации, свързани с кибернетичните закани, вършат сериозно времето за подсилване на киберсигурността на Европейски Съюз и на нейната цифрова автономност, макар че в същото време изискват непрестанен ангажимент към ядрото на Европейски Съюз. ", съобщи Баудилио Томе Мугуруса, член на Европейската счете палата.

Одиторите преглеждат провокациите, пред които е изправена кибернетичната политика, в четири съществени посоки: политиката и законодателна рамка; финансиране и разходи; създаване на кибер-устойчивост; и ефикасна реакция по отношение на кибер произшествия.

Политическа и законодателна рамка на кибер-екосистемата на Европейски Съюз е комплицирана и многопластова, отбелязва отчетът. Опитът да се обединят всички тези елементи дружно в повсеместен стратегически, пореден и съгласуван метод е основно предизвикателство. Стратегията на Европейски Съюз за киберсигурността изисква основаването на измерими политически цели.

Финансирането и разноските в Европейски Съюз за киберсигурност са ниски и разпокъсани, показва отчетът. Липсата на профилиран бюджет на Европейски Съюз за финансиране на тактиката за киберсигурност замъглява ясната визия за това къде отиват парите.

Слабостите в ръководството на киберсигурността изобилстват в обществения и частния бранш в Европейски Съюз. Това слага предизвикателство пред основаването на един координиран в целия Европейски Съюз метод към киберсигурността. Повишаването на уменията и осведомеността във всички браншове и обществото е от значително значение. Според отчета, неналичието на рамка на в съгласие интернационално ръководство на киберсигурността нарушава способността на международната общественост да реагира и предотвратява хакерските атаки.

Цифровите системи стават все по-сложни, което доста затруднява предотвратяването на всяка офанзива, създавайки нуждата от бързо разкриване и реагиране. Киберсигурността към момента не е изцяло интегрирана в съществуващата съгласуваност на Европейски Съюз за реагиране при рецесии, също и при възможното ограничение на способността на Съюза да реагира на огромни трансгранични действия кибер произшествия.

Потенциалната интервенция в изборните процеси и акциите за дезинформация също са сериозно предизвикателство, изключително предвид на изборите за Европейски парламент през май 2019, отбелязва одиторският отчет.

Анализът на Европейската счете палата се основава на документален обзор на обществено налична информация в публични документи и изследвания на трети страни. Теренна работа е осъществена сред април и септември 2018 година като е взето поради развиването до декември 2018 година Одиторите са анализирали също и изследване на държавите-членки на национални одитни служби, както и изявленията с основни заинтригувани страни от институциите на Европейски Съюз и представители на частния бранш.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР