Остават едва няколко часа до началото на предизборната кампания за

...
Остават едва няколко часа до началото на предизборната кампания за
Коментари Харесай

Точно в полунощ започва...

Остават едвам няколко часа до началото на предизборната акция за локалния избор, която ще стартира тъкмо в среднощ. Кандидатите за кметове и общински съветници ще разполагат с месец, с цел да привлекат поддръжката на гласоподавателите. Над 6 милиона и 200 хиляди души имат право на глас.

На тези избори над 36 000 са претендентите за кметове и общински съветници в цялата страна. За съпоставяне на предходните локални избори те са били доста повече.

На 27 октомври общините ще избират всред 1 200 претенденти за кметски постове. Най-много са искащите да оглавят София и Пловдив - надлежно - 19 и 14 - кандидат-кметове.

До 30 септември ще бъдат назначени секционните комисии, с цел да стартира и образованието им. Целта - да се понижат грешките в протоколите. И този път бюлетините ще съдържат квадратчето "не поддържам никого ".

За да има пренареждане на листа са нужни 7 % от действителните гласове подадени за една кандидатска листа. След последните промени в изборния кодекс акцията на партиите и обединенията може да бъде финансирана от еднолични търговци, юридически лица.

Какво е неразрешено и какво разрешено по време на пропагандата?

"Агитационните материали не могат да съдържат, в това число и клиповете и другите форми на предизборна акция, потреблението на националния байрак и герба на Република България и на други страни, както и не може да бъде осъществена предизборна пропаганда от духовни лица или в границите на религиозни обреди.

Кампанията следва да бъде водена на български, тя да бъде толерантна. Затова и ние призоваваме към етично отношение без да има засягане на правата и ползите на претенденти ", съобщи представителят на ЦИК Александър Андреев пред Българска национална телевизия.

И нещо любопитно: в над 390 кметства има единствено по един претендент. От ЦИК обясниха, че там избори ще се организират и хората ще могат да гласоподават.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР