Остават броени дни до подновяването на разкопките на скалния град

Остават броени дни до подновяването на разкопките на скалния град ...

Дни до подновяване на разкопките в Перперикон.Остават броени дни до подновяването на разкопките на скалния град Перперикон. Една от амбициозните задачи тази година ще е свързването на т. нар. "южен град" с акропола.

Според археолога проф. Николай Овчаров вече за 19-та година ще се работи върху необятния скален град Перперикон.Още по тематаКак се печели от историческо наследство? 19 сеп 2017 13:307Бижута, накити... Показаха открития от "Града на мъртвите"30 авг 2017 18:08575 хил. туристи са посетили Перперикон през 2016-а24 яну 2017 18:562

"Успяхме напълно да разкрием акропола и вече започваме да работим върху разкриването на южния квартал на древния град. В минали разкопки открихме уникални неща - 35-метрова църква - най-голямата в Родопите. Леко напредваме на север към двореца-светилище", каза в студиото на "България сутрин" археологът.

По думите му тази година започва усилена работа и върху друг обект - града Мисионис.

"Мисионис е в началото на разкриването си. Държавата ни отпусна 100 хил. лв., за да започнем сериозни разкопки. Той е открит още през 1962 г. Аз го наричам "северния Перперикон", защото също крие много тайни. Намира се на 7 км от Търговище", уточни Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че това лято работата по двата обекта ще е успешна и ще бъдат открити още десетки артефакти.

 
По публикацията работи: Петя Славова

Източник: dnes.bg