Остават броени дни до момента, в който само с обикновен

...
Остават броени дни до момента, в който само с обикновен
Коментари Харесай

Остават броени дни до момента, в който само с обикновен бинокъл ще наблюдаваме ивиците на Юпитер

Остават броени дни досега, в който единствено с елементарен бинокъл ще следим линиите на Юпитер.

На 26 септември 2022 г. планетата ще е на рекордно близко разстояние от Земята. 

В допълнение ще могат да се видят три или всичките четири огромни спътника на Юпитер, а притежателите на телескопи даже ще могат да видят Голямото алено леке – великански атмосферен ураган, чиято дължина е към 40 хиляди километра, съобщава НАСА.

На 26 септември дистанцията сред Юпитер и Земята ще бъде 587 милиона километра – газовият колос не е бил толкоз близо от 1963 година За съпоставяне най-голямото разстояние сред двете планети е почти 966 милиона километра. Това е доста рядко събитие, защото Земята и Юпитер не се въртят към Слънцето в съвършен кръг и всяка година минават на разнообразни дистанции една от друга, съобщи настоящо.ком.

През 2022 година най-близкото доближаване на двете планети съответствува с противостоянието на Юпитер. Така се назовава явлението, когато астрономически обект изгрява на изток, а Слънцето залязва на запад. В резултат на това следеният обект и Слънцето са на противоположните страни на Земята. В този миг Юпитер ни наподобява по-голям и по-ярък. Всъщност опозицията на Юпитер се случва на всеки 13 месеца, само че съвпадението с приближаването му към Земята е доста рядко събитие.

Как да видите Юпитер

„ С добър бинокъл би трябвало да можете да видите линиите (поне централната ивица) и три или четирите Галилееви спътника “, споделя Адам Кобелски, астрофизик в Центъра за галактически полети „ Маршал “ на НАСА в Хънтсвил, Алабама. – Не забравяйте, че Галилео е следил тези спътници с оптика от XVII век. Една от основните нужди ще бъде постоянна стойка, каквато и система да употребявате. “

Юпитер ще бъде покрай Луната и ще бъде една от най-ярките точки на небето, в случай че не и най-ярката (след Луната, схваща се). До него ще се виждат още няколко точки – това са спътниците му Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Те са известни още като Галилееви спътници, тъй като са открити през 1610 година от италианския академик Галилео Галилей. Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система и петата планета от Слънцето. 53 от неговите луни имат имена, само че на учените са известни 79 негови спътника. Те обаче няма да могат да се следят с просто око.

Разбира се, времето би трябвало да е ясно, в противоположен случай цялата панорама ще бъде възпрепятствана от облаци. Но в случай че не съумеете да видите Юпитер на 26 септември, не всичко е изгубено. Според Кобелски газовият колос ще се вижда добре няколко дни преди и след тази дата. Вярно е, че с всеки ден той ще се отдалечава и избледнява.

Учените считат, че проучването на Юпитер може да докара до революционни открития за образуването на Слънчевата система. В момента газовият колос се изследва от галактическия транспортен съд Juno на НАСА, който се върти към газовия колос към този момент шест години. Juno стартира своето пътешестване през 2011 година и доближи Юпитер пет години по-късно. От 2016 година галактическият транспортен съд дава невероятни изображения и данни за оживената атмосфера на Юпитер, вътрешните структури, магнитното поле и магнитосферата. Наскоро задачата на Juno беше удължена до 2025 година или до края на живота на галактическия уред.

Следващият огромен план за проучване на Юпитер ще бъде Europa Clipper. Космическият уред ще изследва луната му Европа, известна със своята " ледена черупка ", под която се крие великански океан, и учените са нетърпеливи да схванат дали Европа има условия за поддържане на живот. Изстрелването на Europa Clipper е планувано за октомври 2024 година

Напомняме, че Марс също се движи към най-хубавата позиция за наблюдаване, която ще ни даде до 2031 година До 11 ноември той ще надмине Сириус, най-ярката звезда на небето, и тогава ще се подреди на четвърто място по бляскавост на нощното небе след Луната, Венера и Юпитер. За разлика от Юпитер обаче, Марс се сближава със Земята на всеки 26 месеца.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР