Остават броени дни до един от най-светлите християнски празници -

...
Остават броени дни до един от най-светлите християнски празници -
Коментари Харесай

Ето програмата за Йордановден! Смелчаците в Бургас ще скачат от Моста за спасяването на Светия кръст!

Остават броени дни до един от най-светлите християнски празници - Богоявление (Йордановден). Бургаските празнувания ще стартират още в 08:30 часа на 6-ти януари (неделя) с празнична Света литургия, отслужена в храм " Св. св. Кирил и Методий " от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий.

Колко смелчаци ще скочат в мразовитите морски води и кой ще е най-бърз при спасяването на Светия Кръст в Бургас? Отговорът на този въпрос ще научим в неделя, само че в нашия град броят на участниците всекидневно е към 40.

За да се включите в конкуренцията, би трябвало да имате навършени 16 години. Записването ще се прави на самия ден (6-ти януари, неделя) от 10:00 до 11:30 часа пред Моста, единствено против показване на персонална карта, документ за настоящ медицински обзор (медицинско) и сключване на декларация за вдишване на персонална отговорност.

На 6-ти януари обичайно се освещават военните елементи и бойните флагове на българската войска. Смята се, че този обред бележи началото си от 917 година, когато в навечерието на борбата при Ахелой е осъществен първият водосвет за здраве и триумф на Симеоновата армия. Тази година молебенът за здраве и благославянето на бойните флагове ще стартират в 11:15 часа на пл. " Св. св. Кирил и Методий ".

Точно в 11:30 часа ще започва литийното шествие за спасяването на Светия кръст, в което обичайно се включват огромна част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрут пл. " Св. св. Кирил и Методий " - ул. " Александровска " - ул. " Ал. Богориди " - Приморски парк - Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му е с начален час 12:00.

На 6-ти януари тази година се навършват и 171 години от рождението на Христо Ботев. Всеки, който желае да изрази почитта си към паметта на поета бунтовник, може да сервира цветя или венец пред бронзовия му бюст в Морската градина от 12:30 часа.

Заповядайте от 13:00 часа и в изложба " Богориди " (ул. " Ал. Богориди " №48), където ще бъде намерено 20-тото юбилейно издание на обичайна галерия на тримата бургаски художници, носещи името Йордан - Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов.

06 януари

08:30 часа

Храм " Св. св. Кирил и Методий "

Празнична Света Литургия във връзка Йордановден (Богоявление)

11:15 часа

Площад " Св. св. Кирил и Методий "

Освещаване на бойните флагове и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас.

11:30 часа

Площад " Св. св. Кирил и Методий ", ул. " Александровска ", ул. " Ал. Богориди ", Приморски парк - Моста

Литийно шествие за избавяне на Светия кръст

12:00 часа

Приморски парк  - Моста

Спасяване на Светия кръст

12:30 часа

Паметник на Христо Ботев в Приморски парк

Тържествен обред по полагане на венци и цветя във връзка 171 години

от рождението на Христо Ботев

13:00 часа

Ул. " Ал. Богориди " №48

Галерия " Богориди "

Изложба " Богоявление "

Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР