Оставането на украинските бежанци в летните хотели край морето през

...
Оставането на украинските бежанци в летните хотели край морето през
Коментари Харесай

Хотелиерите по морето се чудят как ще си платят сметките заради украинците

Оставането на украинските бежанци в летните хотели край морето през идващите 3 месеца - декември, януари и февруари, може да докара непредвидими обстановки за бизнеса. Проблемът е, че хотелите, които по принцип правят активност единствено през топлия сезон, в този момент ще се наложи да действат през тежките зимни месеци и то с незапълнена леглова база.

За това сигнализира бургаският хотелиер и бизнесмен Борис Минчев, който предвижда какво тъкмо ще следва – както за огромните, по този начин и за дребните хотели по Черноморието.

„ Тези бази не са планувани да работят през зимата. Климатичните им системи им в множеството случаи действат единствено за изстудяване, а не за отопление и в този момент има огромна възможност да бъдат претрупани. За огромните хотели проблем ще има и с водоснабдяването. През студените месеци е изцяло обосновано да се планува, че ще има замръзнали водопроводи, в случай че не се източат. Ще се наложи те да работят и единствено за стаите, които се употребяват, което е комплицирана задача ”, счита Минчев.

Той обясни още и каква ще бъде разликата, когато приказваме за дребни или огромни хотели. При първите проблеми с канализацията и тръбопроводите е малко евентуално да има, само че когато се касае за отопление – те употребяват дребни климатици, които до момента в никакъв случай не са работели в зимен режим.

Това ще докара до големи сметки за ток, от порядъка на десетки хиляди левове. В контрастност, по думите на Минчев, в огромните хотели проблем с отоплението може и да има, само че може и да няма – зависи от това по какъв начин е проведена системата за отопление и какви климатици са употребявани. Сметките за ток обаче изрично остават главно терзание.

„ Нямаме към този момент изясненост по какъв начин тъкмо и дали въобще страната ще ни компенсира. Парите от Европейския съюз свършиха и това решение украинските бежанци да останат още 4 месеца в хотелите по морето е някак необичайно. Много от сътрудниците просто не знаят какво следва и по тази причина по този начин с удоволствие откликнаха, тъй като просто не са работили през зимата. Давам образец – една от сметките ми за ток през, наблягам – лятото – беше 42 000 лева в постройка със 100 стаи. Не ми се мисли какво би било зимата ”, разяснява пред Флагман още бургаският хотелиер.

По думите му има пропуски в разяснителната акция на страната по отношение на бежанците от Украйна. Получава се по този начин, че бягащите от войната хора у нас свързват „ държавните бази ” с „ бежански лагери ” и не желаят да вървят там от терзания за това какви са изискванията.

„ А изискванията в базите в Кюстендил и Рибарица са на процедура аналогични с тези в хотел. Не мога да си обясня за какво не им харесва това – може би просто не им е обяснено задоволително добре ”, довършва хотелиерът.
ТЕМА преди 10 часа 724 преди 12 часа 588 преди 13 часа 767
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР