„Оставаме на позицията си за 1 лев партийна субсидия”, заяви

...
„Оставаме на позицията си за 1 лев партийна субсидия”, заяви
Коментари Харесай

ГЕРБ с реверанс към ДПС: Субсидия 1 лв., но с неограничени дарения


„ Оставаме на позицията си за 1 лев партийна субсидия”, съобщи депутатът от ГЕРБ и ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Тя разяснява срещата сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, на която е било обсъждано предлагането на придвижването за изцяло унищожаване на партийната дотация и въвеждане на така наречен американски модел навън финансиране.

„ 1 лев е това, което ние сме внесли и това, което ще пазиме в зала”, безапелационна бе Менда Стоянова.

„ За отворено финансиране би трябвало да се създадат някакви промени, тъй като 1 лев е ниска дотация и няма по какъв начин партиите да бъдат по едно и също време с това лимитирани да получават каквито и да било дарения. Ако приказваме за американския модел, би трябвало да се създадат промени, които да дадат опция физически и юридически лица да подаряват на партиите при цялостна бистрота и попълване на заявления за генезис “, изясни още тя, представена от БГНЕС.

Менда Стоянова разгласи още, че с цел да имат опция политическите партии и обединения да поддържат своите структури, от ГЕРБ ще предложат общините и страната да им дават офиси безплатно.

„ Партиите ще имат офиси без да заплащат за тях. Ще имат дотация от 1 лев, с която биха поели разноските за административния личен състав в тези офиси. Колкото за другите разноски, по време на избори и т. н., ще си търсят поддръжка от разнообразни типове спонсори – физически и юридически лица “, добави още ръководителят на бюджетната комисия.

Досега също имаше опция за финансирането на политическите партии от дарения и спонсорство, само че новите оферти ще плануват това да могат да вършат публично и юридически лица. От ГЕРБ не плануват таван на средствата, които партиите и обединенията могат да получават.

„ От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, тъй като и те са съгласни, че с един лев дотация няма по какъв начин партиите да финансират активността си и акциите си”. Това сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ след среща с парламентарната група на ГЕРБ, съобщи Българска телеграфна агенция.

На въпрос дали по този метод партиите няма да станат подвластни от бизнеса, Карадайъ разяснява: "Партиите по някакъв метод ще действат и ще финансират своята активност, нашето предложение е да бъде обществено, да няма анонимни дарения. Мисля, че е правилно нашето предложение. Все отново да има и гласност във финансирането на политическите партии и да се знае от кои юридически и физически лица се получава дарението ".

Карадайъ посочи, че през вчерашния ден Движение за права и свободи са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии и уточни, че от ГЕРБ са ги поканили на среща, която се е провела тази заран в Народното събрание. "Според нас няма разлика сред един лев и нула лв. дотации на политическите партии, тъй като партиите с един лев дотация не могат да финансират нито активността си, нито акциите. Затова ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с нула лв. дотация ", изясни Карадайъ.

Той осведоми, че втората тематика от тяхното предложение е да се сътвори фонд за създаване и освобождение от такси в общинските и държавни детски градини. "Първата вноска от фонда, да бъдат спестените средства от дотациите на политическите партии. Както министър председателят господин Бойко Борисов предложи сред половин милиард и един милиард лв. да има във фонда за създаване на детски градини, а останалата част да се внесе с разпореждане на Министерски съвет ", посочи Карадайъ.

По думите му третото предложение е да се освободят от Данък добавена стойност книгите и учебниците.

В срещата с ГЕРБ взе участие и националният представител Делян Пеевски. На въпрос дали би вложил в ТЕЦ-а на Ахмед Доган, Пеевски сподели: "Винаги бих вложил в план на господин Доган ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР