Остава загадка дали в тогавашна България действително са се провеждали

...
Остава загадка дали в тогавашна България действително са се провеждали
Коментари Харесай

Спомени от соца: Историята на първия български болид, създаден за състезания от Формула 3

Остава мистерия дали в тогавашна България фактически са се провеждали надпревари по Формула 3
Създаден за надпревари от Формула 3, направен през 1973 година от гимназисти в Михайловград, в Окръжната станция на младите техници. Това е първият български болид за надпревари вид „ Формула “.
Болид е свръхбърз автомобил, приспособен за върхови достижения, основно в скоростта. Този тип коли са известни основно от Формула 1, само че не се употребяват единствено там.
Освен Формула 1, съществуват и други такива шампионати – Формула 2 и 3.

Формула 3 е серия автомобилни надпревари, които се организират от 1950 година – тъкмо след като и Формула 1. За разлика от него обаче, шампионатите могат да се провеждат от разнообразни страни, стига да се съблюдават разпоредбите и характерностите, избрани от Международната автомобилна асоциация (ФИА), която контролира и Ф1. Тоест, правилото на образуване тук е нещо като в националните шампионати по футбол за клубни тимове.
Що се отнася до скоростта във Формула 3, при завоите тя съвсем доближава тази от Ф1, а 3-ката се счита за значима школа и подготовка за бъдещите водачи във Ф1.

Изглежда, че Формула 3 е била (макар и въпреки всичко слабо) известна и в България преди 1990 година, тъй като вижте на какво се натъкнахме. Този болид открихме на корицата на един брой (3 или 4) на сп. Млад конструктор от 1973 година Тези младежи към него са гимназисти и са били проведени в Окръжната станция на младите техници (ОСМТ) на Михайловград (днешна Монтана), оповестява socbg.com. Те са изработили автомобила. В тези Станции на младите техници постоянно младите мозъци са изработвали новаторски и необикновени за страната ни неща. Това е първият български автомобил болид за надпревари „ Формула “.
Остава мистерия обаче дали това е било случайно или в тогавашна България фактически са се провеждали надпревари по Ф3. Не знаем и по какъв начин се споделят основателите на Първия български болид, нито характерностите му, а и какво е станало с него.

Припомняме също, че през 2016 година студенти сътвориха първия български актуален състезателен автомобил, вид „ болид “. Всяка част от колата е дело на възпитаниците на Техническия университет в София. Колата развива скорост до 160 километра в час, като форсира за под пет секунди до 100 километра в час. Вече показа страната ни на няколко надпревари в Европа.
Всички съставни елементи в колата са допустимо най-хубавите. За да стане факт скъпото начинание, финансово помогнали доста спонсори. Изработката на колата коства към 30 хиляди евро.

Започнали да конструират колата преди година и половина. Вдъхновило ги инженерно съревнование, в което никогa не е взел участие български тим.
„ Ние – стимулирани студенти от Техническия университет, взехме решение да създадем болид, да го проектираме, да го изработим за да участваме, да завършихме сполучливо и да прославим нашият университет. “, споделя Кристиян Йорданов, студент в Технически университет пред Българска национална телевизия.
„ Мощен е автомобилът и я има тръпката, като знаеш, че самичък си проектирал, изработил нещо. Горди сме всички, които проектирахме, имаше четирима водачи, които успяхме да покараме на пистата и да се насладим на адреналина, който безспорно беше много. “, добавя той.

„ Участието във Формула Стюдент ти дава шанса да усетиш тръпката на това да проектираш за своята страна, за своя университет, технологиите, които също можеш да доближиш на Формула 1. Голяма част от нещата по колата са направени от нас – тръбната структура, карбоната облицовка, която се употребява и във Формула 1. “, разяснява различен студент от Техническия университет – Бончо Варошков.
„ Те повярваха в нас, тъй като най-малкото и те са българи и тъй като видяха хора, които желаят да създадат нещо тука в България. “, споделя още той.
Инфо: Флагман

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР