Остава в сила в петте села в Карловско, които вчера

...
Остава в сила в петте села в Карловско, които вчера
Коментари Харесай

Остава в сила бедственото положение в Карловско, наводнени са 200 къщи

Остава в действие в петте села в Карловско, които през вчерашния ден бяха потопени под вода, оповестяват Българска национална телевизия и БНР.

Очаква се решение тази заран по какъв начин ще продължат избавителните действия за извеждане на бедстващи хора в селата, потърпевши най-тежко от наводненията.

Ще се реши и дали да бъде подложен краткотраен мост в сектора Богдан - Московец.

Без ток, вода и достъп остават жителите в северната част на село Богдан.

В друга степен са потърпевши всички села, ситуирани по поречието на река Стряма и притоците ѝ. Причината е, че в планината над Клисура, където е изворът на река Стряма, е паднало най-голямото количество дъжд - рекордните 191 литра на кв.м.
 Два вертолета оказват помощ на хората от наводненото село Богдан, община Карлово Обновена
Два вертолета оказват помощ на хората от наводненото село Богдан, община Карлово

Има ранени при наводнението

През цялата нощ сериозните сектори по течението на придошлата река останаха под наблюдаване. 

Около връх Богдан се е образувала така наречен климатична супер клетка - облаци, от които още веднъж се е изляло голямо количество дъжд. Стихията унищожи мостове и пътища и лиши избавителните екипи от аварийни направления. По този метод жителите на Богдан и Каравелово се оказаха блокирани и

36 души от село Каравелово са били евакуирани през миналата нощ.

Директорът на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " в Столична община Красимир Димитров съобщи пред Нова телевизия, че разчистването на селото ще продължи и през днешния ден. Спасителните екипи ще претърсват и къщи за бедстващи локални поданици.

Заради продължителния натоварен дъжд са наводнени етажи на жилищни и търговски здания, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново, и в град Клисура.

По информация на кмета на община Карлово в село Богдан наводнените къщи са най-малко 120 - 150, а в Каравелово - към 60. В Слатина също има къщи под вода. По негови думи наводнените къщи са най-малко 200.

Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни артикули, вода и други средства от първа нужда на наранени от наводнението и на избавителните екипи - пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.
 Национална следствена служба подхваща аргументите за наводненията в Карловско
Национална следствена служба подхваща аргументите за наводненията в Карловско

Шефът на ГДПБЗН, военният и районният министър се насочиха към засегнатия регион

Вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи пред Нова телевизия, че е в идял извънредно бърза реакция и взаимопомощ сред другите звена на Министерство на вътрешните работи, Министерството на защитата , както и една аварийно-спасителна група към Столичната община, членовете на която извънредно съответно са помагали на място.

По думите на Демерджиев в региона към момента има къщи, които не са тествани. Той обаче увери, че няма починали хора нито съществено потърпевши.

От през вчерашния ден Областната организация на БЧК-Пловдив е изпратила екип на място, който е посетил най-засегнатите региони и е провел срещи с представители на локалната власт за осъществяване оценка на потребностите в Карлово и близките обитаеми места с стеснен достъп.

Екип на БЧК посети болничното заведение в Карлово, където са настанени част от евакуираните, на които бе оказана първа психическа помощ и им бяха предоставени вода и храна.

От тази заран два екипа на БЧК са на терен на територията на общината и в село Каравелово. Най-належащи са потребностите от питейна вода за 5000 души и материали от първа нужда за 100 души от евакуираните , които БЧК обезпечава.

Президентът Румен Радев също дойде през днешния ден в региона на петте карловски села, които пострадаха при наводненията.

Той съобщи, че най-важното е да продължи огледът, с цел да бъде несъмнено, че няма хора в риск, а при усмиряване на ситуацията, да се разказват вредите, с цел да може страната да помогне с всичко, което може.

" Знаем и от преди, очевидно и в бъдеще ще имаме сходни провокации, би трябвало да се мисли в вероятност за екипи за спешна предварителна защита. Трябва да има доста добре готови експерти ", акцентира президентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР