Остава в сила частичното бедствено положение в петте села в

...
Остава в сила частичното бедствено положение в петте села в
Коментари Харесай

Остава в сила бедственото положение в Карловско, наводнени са 200 къщи  

Остава в действие частичното бедствено състояние в петте села в Карловско, които през вчерашния ден бяха потопени под вода, оповестяват Българска национална телевизия и БНР.

Очаква се решение тази заран по какъв начин ще продължат избавителните действия за извеждане на бедстващи хора в селата, потърпевши най-тежко от наводненията.

Ще се реши и дали да бъде подложен краткотраен мост в сектора Богдан - Московец.

Без ток, вода и достъп остават жителите в северната част на село Богдан.

" Напоителни системи " не са почистили коритата на своите уреди

В друга степен са потърпевши всички села, ситуирани по поречието на река Стряма и притоците ѝ. Причината е, че в планината над Клисура, където е изворът на река Стряма, е паднало най-голямото количество дъжд - рекордните 191 литра на кв. м.

Около връх Богдан се е образувала така наречен климатична супер клетка - облаци, от които още веднъж се е изляло голямо количество дъжд. Стихията унищожи мостове и пътища и лиши избавителните екипи от аварийни направления. По този метод жителите на Богдан и Каравелово се оказаха блокирани и се наложи спасяването на десетки хора с хеликоптер.

36 души от село Каравелово са били евакуирани през миналата нощ.

Директорът на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " в Столична община Красимир Димитров съобщи пред Нова телевизия, че разчистването на селото ще продължи и през днешния ден. Спасителните екипи ще претърсват и къщи за бедстващи локални поданици.

Заради продължителния натоварен дъжд са наводнени етажи на жилищни и търговски здания, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново, и в град Клисура.

По информация на кмета на община Карлово в село Богдан наводнените къщи са най-малко 120 - 150, а в Каравелово - към 60. В Слатина също има къщи под вода. По негови думи наводнените къщи са най-малко 200.

Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни артикули, вода и други средства от първа нужда на наранени от наводнението и на избавителните екипи - пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

Шефът на ГДПБЗН, военният и районният министър се насочиха към засегнатия регион

Вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи пред Нова телевизия, че е видял извънредно бърза реакция и взаимопомощ сред другите звена на Министерство на вътрешните работи, Министерството на защитата, както и една аварийно-спасителна група към Столичната община, членовете на която извънредно съответно са помагали на място.

По думите на Демерджиев в региона към момента има къщи, които не са тествани. Той обаче увери, че няма починали хора нито съществено потърпевши.

Министърът заяви, че е разпоредена инспекция за противозаконна сеч към бедстващите села.

От през вчерашния ден Областната организация на БЧК-Пловдив е изпратила екип на място, който е посетил най-засегнатите региони и е провел срещи с представители на локалната власт за осъществяване оценка на потребностите в Карлово и близките обитаеми места с стеснен достъп.

Екип на БЧК посети болничното заведение в Карлово, където са настанени част от евакуираните, на които бе оказана първа психическа помощ и им бяха предоставени вода и храна.

От тази заран два екипа на БЧК са на терен на територията на общината и в село Каравелово. Най-належащи са потребностите от питейна вода за 5000 души и материали от първа нужда за 100 души от евакуираните, които БЧК обезпечава.

Президентът Румен Радев също дойде през днешния ден в региона на петте карловски села, които пострадаха при наводненията.

Той съобщи, че най-важното е да продължи огледът, с цел да бъде несъмнено, че няма хора в риск, а при усмиряване на ситуацията, да се разказват вредите, с цел да може страната да помогне с всичко, което може.

" Знаем и от преди, очевидно и в бъдеще ще имаме сходни провокации, би трябвало да се мисли в вероятност за екипи за спешна предварителна защита. Трябва да има доста добре готови експерти ", акцентира президентът.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, който втори ден е на място, с цел да взе участие в координацията на дейностите, съобщи, че не престават напъните за обезпечаване на достъп по суша до всички обитаеми места, наранени от огромните наводнения.

70 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада работят през днешния ден в засегнатите региони. Вече е подложен мост сред селата Московец и Богдан. Военнослужещи от 91-и инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк - Белене инспектират сектор в региона на село Слатина, с цел да открият опцията и нуждата от слагане на краткотраен мост.

Работи се за възобновяване на пътната връзка сред селата Богдан и Каравелово и се доставя храна и вода в бедстващите региони.

сн. БГНЕС

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР