Остава усложнена обстановката в Смолянска област като след поройните дъждове,

...
Остава усложнена обстановката в Смолянска област като след поройните дъждове,
Коментари Харесай

Остава усложнена обстановката в Смолянско, евакуираха туристи от Триград

Остава усложнена ситуацията в Смолянска област като след поройните дъждове, през днешния ден паднаха и значителни снеговалежи. Все още в бедствено състояние остават общините Неделино, Рудозем, Девин и Смолян. Нормализира се ситуацията в общините Борино и Мадан.

След изобилния снеговалеж започнаха да пораждат проблеми с електрозахранването, съобщи кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. Все още има откъснати две села в общината и непрекъснато падат скатове от преовлажняване на почвата. В Неделино напъните са ориентирани за отводняване на пътя Крайна - Долен и обезпечаване на достъп до помпената станция в Крайна, която водоснабдява половината Неделино.

Най-тежко е ситуацията в общините Девин и Смолян. Пътят през Триградското ждрело бе пресечен на две места и е затворен. Остават откъснати четири села - Триград, Кестен, Жребово и Водни пад.

От през днешния ден е пресечен и довеждащият тръбопровод в Триград.

„ Най-тежки са провалите по поречията на реките Триградска и Въча. Основно вредите са в Девин, кв. Настан и Триград. Днес успяхме да стигнем от Тешел до Триград с автомобил и захранихме с самун и вода селото. Без достъп остава село Водни пад, защото по пътя е паднал един от мостовете, работи се по възобновяване на проходимостта. Пътят за Триград ще остане затворен, защото в най-тесния сектор на ждрелото сред скалите е пропаднала подпорна стена и част от пътното платно. Има обаче опция за прекачване на заболели, с цел да могат да бъдат извозвани до болнични заведения в случай че се наложи. През пътя ще минават единствено коли за спешна помощ и коли за доставка на съществени храни, защото е рисков. Успяхме да евакуираме туристи от Триград “, сподели пред Фокус кметът на община Девин Здравко Иванов.

В кв. "Настан " водата от реката е изнесла скалите, които спираха достъпа до резервоара за питейна вода на квартала и го е наводнила. Екипи от ВИК – Смолян работят на мястото. Комисии разказват материалните и обществените вреди. В квартала има наводнени две къщи, още една къща е с наводнена маза. В Триград има къщи с пропаднали подпорни стени и наводнени пространства. Две комисии разказват материалните и обществените вреди по обитаеми места.

„ Проблеми има на доста места, само че няма недостъпно място. Щетите са съществени, за милиони левове, ремонтите ще изискват доста запаси. Само за пътя за Мугла и в Мугла са нужни доста средства за възобновяване “, сподели кметът на Смолян Николай Мелемов.

Много свлачища има по пътя в Арденското корито, които се разчистват. Отворен е към този момент пътят през Буйновско ждрело за селата Ягодина, Буйново и Кожари, след работа на спешните екипи през вчерашния ден. Ямите в пропадналите сектори по пътя са насипани с баластра и трошляк. Пътят е пристъпен за леки коли, не могат да минават огромни МПС. Има отнесени пътища, пропаднали мостове, вредите са за милиони левове, само че най-малко на всички места е налично, сподели кметът на Борино Мустафа Караахмед. Учениците на територията на региона организират обикновено занятия. От тестванията сутринта няма позитивни проби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР