Остава по малко от месец до началото на шестото издание

...
Остава по малко от месец до началото на шестото издание
Коментари Харесай

Шести Софийски международен литературен фестивал: Немскоезична литература от всички страни

Остава по малко от месец до началото на шестото издание на „ Софийски интернационален книжовен фестивал “ (11-16 декември | НДК, Мраморно фоайе).
Тази година задграничната стратегия на фестивала ще е отдадена напълно на немскоезичната литература. Участници ще бъдат някои от най-известните писатели и поети в актуалната литература на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, като: Кристоф Хайн, Роберт Менасе, Лукас Берфус, Шерко Фатах, Илия Троянов, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац, Марион Пошман и Забине Бохмюл.
Кураторската стратегия на фестивала всекидневно е построена от няколко съществени детайла: срещи с писатели, полемики и детска стратегия. Тази година събитията ще се разширят с още три нови формата: Бързи литературни срещи, Софийски интернационален книжовен фестивал показва и Тайно поетическо четене.
На сцената на Литературния фестивал ще бъдат експонирани и две изложения: „ Бухшмук “ – с илюстрации по сюжети от немскоезични създатели и селекция арт книги на платформата ТИ - РЕ.
В своята шеста година форумът ще включва 40 събития, които осмислят модерни литературни процеси и събират на едно място български и немскоезични създатели.
Срещи с писатели
Структуроопределящата линия на главната стратегия (срещите с писатели и дискусионните панели) на Софийски интернационален книжовен фестивал включва тематики и трендове в немскоезичната и българската литература, които имат пресечни точки, само че и които е значимо да бъдат оценени по-задълбочено в другите контексти. Намерението на сходна идейна рамка е да сътвори пространство за среща и разговор на литературите и културите на другите страни.
Днешните неврози; обществената травма; Европа като сюжет; историческото завещание: памет и истина; поезията, показана пред скоби; прозаичност и правдивост са единствено част от тематиките на диалозите с българските и чуждоезичните създатели. Сред участниците тази година са поетите и писателите Алек Попов, Владимир Полеганов, Владислав Христов, Георги Господинов, Едвин Сугарев, Здравка Евтимова, Илиана Илиева, Кристин Димитрова, Крум Филипов, Людмила Миндова, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Мехмед Атипов, Палми Ранчев, Петър Чухов, Румен Петров, Христо Карастоянов, Цвета Софрониева и Яна Букова.
Дискусии
Темите в тазгодишното издание на Литературния фестивал образуват необятна картина от дискусионни блокове.
Сред най-интригуващите диалози ще бъде този за „ Случаят СВЕП, образната лирика и свободата на облиците “ или по какъв начин списанието, част от сбирката на МоМА и от архивите на Getty Center, взе участие в интернационалните процеси на изкуството.
Тазгодишният спор за превода ще бъде отдаден на неговите направления и преводните издания на българска литература на немски език.
Международната тематика в програмата на фестивала изисква и наличието на съществени и ангажирани полемики, тематизиращи късия роман, немскоезичния разказ, българската и немскоезичната драматургия.
Европейската мрежа за литература и книги „ Традуки “ инициира огромен спор със заглавие: „ Как се отваря списък на тайните служби? “
Няколко от тематичните панели ще бъдат ангажирани с новите трендове в издаването на книги, със социокултурната роля на издателя и с литературата, пренесена във виртуалната действителност.

Нови формати
Три нови форми на срещи с публиката ще бъдат добавени в тазгодишната стратегия.
За първото Тайно поетическо четене може да се каже прекомерно малко, защото, както се подразбира от заглавието му, публиката няма да знае съвсем нищо авансово. Тайна ще бъдат имената на поетите, само че и мястото, в което ще се организира събитието. Броят на хората, които ще участват ще бъде стеснен, а предварителното записване ще е наложително. Това, което се знае сигурно е, че поетите също имат сложена задача: те би трябвало да прочетат две свои стихотворения, едно стихотворение от немскоезичен създател, което е значимо за тях и да „ реагират “, както намерят за добре, на тайната.
Тази година фестивалът прибавя в програмата си диалог за някои значими литературни начинания в страната. В рамките на Софийски интернационален книжовен фестивал показва всяка година ще бъдат канени разпознаваеми, устойчиви, забавни, непознати или изцяло нови инициативи. Гости през декември ще бъдат уредниците и съидейници на Международния книжовен фестивал в Русе; Прозрачният преводач на Къщата за литература и превод: събитието, в което публиката е поканена да надникне зад кулисите на преводаческия развой, да види разнообразни преводачески версии на един и същи книжовен фрагмент и платформата Свободно поетическо общество.
Алек Попов, Елена Алексиева, Виргиния Захариева, Иван Ланджев и Соня Тодорова ще бъдат първите създатели, които ще вземат участие в Бързите литературни срещи. Тези персонални срещи сред четец и публицист ще заимстват инцидентния принцип на Speed Dating-формата. Първите 50 индивида, които се запишат ще имат опцията да беседват с един от писателите в границите на 5 минути. Авторите ще са си подготвили тематики за диалог, а хората ще сядат при тях на инцидентен принцип.
Детска стратегия
Всеки ден от Литературния фестивал стартира със събития, свързани с детските книги, срещи с писатели или работилници. В детската стратегия тази година гостуват немскоезичните писателки Катя Алвес и Дагмар Гайслер, като и добре познатите български създатели: Юлия Спиридонова – Юлка, Радостина Николова, Сотир Гелев, Калина Мухова, Мила Попнеделева-Генова и Петя Кокудева.
***
Шестте дни на Софийския интернационален книжовен фестивал 2018 се организират по време на 46-ия „ Софийския интернационален панаир на книгата “. Тазгодишното му издание ще премине под мотото: Четири страни – един език, отдадено на немскоезичните страни Австрия, Германия, Лихтенщайн и Швейцария, които тази година ще бъдат Почетни посетители на събитието.
***
Шестото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал и 46-ия Международен панаир на книгата се провеждат от Асоциация „ Българска книга “ с поддръжката на Министерството на културата на България и Столична община. Събитията се организират в партньорство с Франкфуртския панаир на книгата, Гьоте-институт България и с финансовата поддръжка на Министерство на външните работи на Германия. Партньори на Почетната стратегия са Княжество Лихтенщайн, Посолството на Република Австрия, швейцарската културна фондация „ Про Хелвеция “, Посолство на Швейцария в България, „ Традуки” и Фондация „ Курт Волф”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР