Остава бедственото положение в Русенска област заради африканската чума по

...
Остава бедственото положение в Русенска област заради африканската чума по
Коментари Харесай

Остава бедственото положение в Русенско заради чумата по свинете

Остава бедственото състояние в Русенска област поради африканската чума по свинете.
Бедствено състояние в област Русе поради африканската чума по свинете Това се случва след оповестените първично зародили три броя огнища в селата Пет кладенци, Ценово и Николово
На ексклузивен брифинг през днешния ден от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) ще показват настоящата информация по отношение на усложнената конюнктура в страната, както и детайлности за подхванатите дейности и плануваните ограничения за преодоляване на болестта.

До оповестяването на бедствено състояние в Русенско се стигна поради трите огнища на заболяването в района – в частни стопанства в селата Пет Кладенци и Ценово, и в свинекомплекса в село Николово.

В село Николово четвърти ден се прави евтаназия на 17 хиляди свине от свинефермата, в която беше открито чума по животните.

При бедствено състояние всички пълномощия се трансферират на БАБХ и могат да се употребяват всички човешки запаси и техника, изясни пред bTV Свилен Иванов зам.-областен шеф на Русе.

И той изрече съмнение, че повода за разпространяването на заболяването е фуражът.
Бивш зам.-министър на земеделието: Заразата по свинете е влезнала посредством фуражи По думите на депутата Бюрхан Абазов вирусът е извънредно сериозен и нелечим
Корнелия Харитонова , представител на компанията, която храни прасетата в Николово – „ Вианд”, е безапелационна, че повода не е във фуража, тъй като той се гранулира при температури 70-75 градуса.

„ Вианд” е в развой на придобиване на свинефермата в Николово. Харитонова изясни, че умъртвените животни не се загробват в границите на комплекса, а отвън него.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР