Остава бедственото положение в Плевен и в три села от

...
Остава бедственото положение в Плевен и в три села от
Коментари Харесай

Остава бедственото положение в Плевен и 3 села, както и в Бяла Слатина

Остава бедственото състояние в Плевен и в три села от общината - Гривица, Ясен и Опанец, оповестиха от община Плевен.
Извънредната обстановка е оповестена със заповед на кмета Георг Спартански в 17:30 часа на 15 май. Причината е опустошителната стихия с градушка. Бедствено състояние има и във врачанската община Бяла Слатина.

Над 130 са сигналите за паднали дървета, затиснати коли и разрушени покривни структури на територията на област Плевен. Екипи разчистват улиците и през днешния ден. Пострадал е един от чиновниците на Панорамата " Плевенска епопея ".

След разчистването към този момент е отворен за придвижване пътят Искър - Долни дъбник, сподели още кметът на Плевен.

" Ще има комисии, назначени с моя заповед, които ще откриват какви са вредите, какъв брой са, каква е финансовата страна на нещата. Службите не престават да работят и ще работят, до момента в който нещата се възстановяват ".

50 къщи в плевенското село Гривица, където е оповестено бедствено състояние, са с изцяло разрушени покриви, заяви БНР. Цял квартал в село Гривица е изцяло опустошен, сподели кметът Любомир Лалев. Хората са обезпокоени поради прогнозите за иден дъжд.

" Има шест къщи, на които покривите въобще не съществуват. Това ще рече, освен керемиди и цигли, само че и дървеният материал, който е с тях - хвръкнало е дружно всичко ", съобщи Лалев.

По думите му всяка минута се усилва броят на къщите, които са потърпевши. Към село Галево, там също имаме разрушени покриви и към този момент не знам в действителност какъв брой е броят на къщите, само че е някаква страхотна покруса. И като виждам прогнозите за времето, мисля си, че ще стане още по-страшно, тъй като къщите ще станат басейни ".

Остава бедственото състояние и във врачанската община Бяла Слатина, където също нощес имаше мощна стихия с градушка.

Огледът демонстрира, че там също има нарушаване на покривните структури. " Има доста дървета, които са изкоренени и изпочупени, има наранени доста проводници. В селата електрозахранването към този момент е възобновено, остават обособени сектори от град Бяла Слатина.

Всички вероятни запас - екипите на ЧЕЗ, на пожарната, на другите профилирани институции са мобилизирани и работят по премахване и очистване на вредите от бурята. Желанието и старанието ни е до края на деня да се опитаме да приключим ", сподели заместник-кметът Тихомир Трифонов пред публичното радио.

Предвижда се от обществените служби да провиснал еднократна помощ за хората, наранени от стихията. Ще се търсят способи за подкрепяне от общинския бюджет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР