„Остатъчният ресурс на самолетите МИГ-29 ни позволяват да носим дежурство

...
„Остатъчният ресурс на самолетите МИГ-29 ни позволяват да носим дежурство
Коментари Харесай

Военният министър: Съществува реална опасност до 3-4 г. да не можем да си носим бойното дежурство сами

„ Остатъчният запас на самолетите МИГ-29 ни разрешават да носим дежурство по еър полисинг доникъде на 2023 “, сподели още Стоянов, който е подхванал диалог с полската страна за възможен ремонт на 6 мотора на самолетите. „ Това обаче не е решение на казуса “, уточни обаче министърът.

По думите му първите нови самолети Ф-16 по първия транш се чака да дойдат през 2025-та година, а в оперативна подготвеност ще бъдат най-рано в края на 2026-та.

„ Не искам аз да бъда министърът на защитата, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 година без минута спиране “, съобщи Стоянов.

Служебният министър е изискал информация в среща от посолства на разнообразни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с образование на летателен и механически състав. След като бъде събрана тази информация, ще бъде показана в идващия парламент.

На конференцията стана ясно още, че екипът на министъра е заварил закъснение на откриването на сметка във Федералната банка на Съединени американски щати: „ Средствата, които бяха и са в Доверителния фонд за закупуване на самолетите Ф-16, не са трансферирани в сметка на Федералната банка на Съединени американски щати. По данни на Министерството на финансите загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. $ “.

Министър Димитър Стоянов назова това „ неприемливо “.

„ Предните държавни управления са внасяли оферти за ратифициарне на подобен контракт в Народно събрание, само че до ратификация не се е стигнало “, изясни той.

Като допустима причина министърът посочи честата промяна на парламентите и липса на софтуерно време за разглеждане на документите. Той изрази вяра да се приготви отначало цялата документи, да се внесе в идващото Народно събрание и да се открие такава сметка. „ Няма смисъл да губим повече средства “, безапелационен бе Стоянов.

Той дефинира като втори по неотложност план офертата за втория транш на Ф-16. Първи е придобиването на бойна техника за батальонна група. Според министъра по него би трябвало да се вземе отношение. „ Може да го създадем до конституиране на Народното събрание “, акцентира Стоянов.

„ Няма да се прави смяна в състава на министерството, в случай че няма потвърдени злоупотреби “, увери служебният министър на защитата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР