Остарялата водопроводна система е една от причините за зачестилите аварии

...
Остарялата водопроводна система е една от причините за зачестилите аварии
Коментари Харесай

Остарялата система - една от причините за зачестилите ВиК аварии в Асеновград

Остарялата водопроводна система е една от аргументите за зачестилите повреди на уреди и тръбопроводи в Асеновград през последните седмици. Това сподели за Actualno.com шефът на ВиК-Асеновград – инженер Димитър Кавалджиев. Той изясни в детайли, че на този стадий непрестанно се работи по реновиране и ремонт на водоемите. И откакто бъде въведено обновяване, от време на време налягането на водата се покачва. За да не се получават повреди, тя се отклонява към други водоизточници. Въпреки това, всички слаби места в мрежата се пукат. „ Сега всички те са отстранени и се надяваме, че няма да има повече повреди. “, сподели Кавалджиев.
Той напомни, че предходната седмица бе зародил сериозен проблем с водоподаването в квартал „ Запад “. Причината за това бе задръстване на тръбопровод. По-късно се наложи и ремонт на спирателен кран, който е бил прикрехнат години наред и се е осъществявал доста дребен дебит на водопровода, захранващ региона. Вследствие, при една от повредите във водопроводната мрежа са попаднали и дребни камъни, които достигнали до този кран. Понеже те са били малко по-големи от процепа, който е с размер към три сантиметра, са заседнали там. Управителят на асеновградския клон на ВиК ибясни, че материалът от който се създават частите, е безценен и не се поддържа в наличност. Затова се наложи да бъде прекратено водоподаването, да се разглоби кранът, да се извади частта, да се набират материалите, да се създаде и да се инсталира новата. Отделно трябваше и водата от шахтата да се източи, с цел да може екипите да влязат вътре и да стартират активността си. „ Вдействителност, най-после хората ни благодариха, че сме си свършили работата и имат налягане, както в никакъв случай различен път “.
Междувременно, спирателен кран бе аварирал и в картал „ Изток “. В тази връзка, със страдание Димитър Кавалджиев уточни, че " водопроводната мрежа в Асеновград, водоемите и оборудванията са доста остарели и по тази причина проблемите в града ще продължат ". Той заяви, че сега се прави ремонт на водоемът от междинна зона, който се намира над помпена станция„ Лаково “. Извършва се прешпакловка на съоржъението, а пукнатините се запълват със специфична хидроизолация, като всичко е за сметка на ВиК-Пловдив. Планира се, откакто бъде реновиран, той да продължи да зарежда с вода жилищата на хората, живеещи западно от река Чая. Водоподаването към регионите в източната страна от реката ще се прави от „ Лаково “.
Водоемът в „ Параколово “ към този момент е в употреба, откакто по него бяха осъществени ремонт и профилактика. В момента той зарежда с вода квартал „ Запад “. Плановете са за вбъдеще това оборудване да стартира да обезпечава скъпата течноста за жителите на „ Изток “ и „ Баделема “. От ВиК възнамеряват водоем от висока зона, който е ситуиран над постройката на водното сдружение в Асеновград, да бъде пуснат в употреба, откакто му бъде осъществен ремонт. Обмисля се той да зарежда с вода височките елементи на града и кварталите „ Запад “ и „ Стадиона “.
Зачестилите повреди разумно провокират въпроса за какво Воден цикъл бе осъществен в малко повече от половината Асеновград, а не в целия. „ Защото Европейският съюз отпусна на общината сума за създаване на пречиствателна станция, в това число довеждащите до нея канализации. За задачата се направиха нови колекторни тръби, а на някои места се постановяваше и промяна посоката на канализационните тръби. Защо единствено в избрани елементи от града? Защото проектантите са решили, че има потребност от промяна в съответни зони, които да водят водата до пречиствателната станция. И тъй като от квартал „ Изток “ тя се придвижва по гравитационнен път, там, не е заменена канализацията. ", изясни в умозаключение инженер Кавалджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР