Остарелите закони, които позволяват потенциални убийци на пътя да избегнат

...
Остарелите закони, които позволяват потенциални убийци на пътя да избегнат
Коментари Харесай

Гешев: Причината за многото жертви на катастрофи е остарялото законодателство

Остарелите закони, които разрешават евентуални убийци на пътя да избегнат пандиза, са главен проблем, съобщи основният прокурор Иван Гешев на среща с близки на починали и потърпевши при произшествия в пазарджишкото село Братаница.
Още по темата
По думите му сега законите разрешават голям брой " малки врати ". Той уточни като образец това, че всички пътнотранспортни катастрофи се квалифицират " по несъобразителност " и разясни, че това не е проблем на правосъдната система, а на законодателството.

Според основния прокурор може да се одобри предложение да се квалифицират като съзнателно закононарушение шофирането с над избрани количества алкохол и опиати и над избрани километри превишение на скоростта, в резултат на което е породена гибел или телесна щета.

Друга възможна смяна в законодателството, която по думите на Иван Гешев сензитивно ще понижи риска от произшествия, е дерегистриране на автомобила за пет години на лидер, при който е открито, че кара след приложимост на алкохол или опиати.

Сред другите проблеми, които основният прокурор уточни, са връчването на наказателни постановления на нарушителите и събирането на санкциите. Според Гешев би трябвало да се вкара т.нар система за несъмнено електронно връчване, която се показва в това при приемането на брошура, водачите да дават е-поща и телефон, на които в електронен формат да бъдат изпращани глобите за установени нарушавания.

Това, което мога да подсигурявам е, че българската прокуратура ви чува и сме съпричастни с вас. Ще създадем всичко допустимо да спасим повече хора в бъдеще и доколкото е допустимо да се получи правдивост за починалите деца, сподели още Иван Гешев на опечалените близки. За да настъпят промени трябват взаимни старания и българската прокуратура ще бъде с вас в тази битка. Гражданското общество би трябвало да изиска това, което му се дължи - сигурност и правдивост. Целта ни взаимно с неправителствените организации, с църквата и вас - жителите, е да накараме институциите, които не са си свършили работата, да я свършат, с цел да има правдивост за починалите и бъдеще за живите деца, уточни още основният прокурор.

В залата на читалището в с. Братаница се събраха десетки близки на починали в произшествия деца и младежи от разнообразни градове на страната. Всички упорстваха за обективни присъди на причинителите.

Сред участниците в срещата бяха инж. Богдан Милчев, ръководител на Управителния съвет на Института за пътна сигурност, представители на прокуратурата, на пазарджишката полиция и Областно пътно ръководство - Пазарджик, кметове на обитаеми мета и представители на Българската православна черква.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР