Остарелите ИТ инфраструктури и приложения често са пречка на пътя

...
Остарелите ИТ инфраструктури и приложения често са пречка на пътя
Коментари Харесай

Дигитална трансформация – кратко мемо до ИТ директора

Остарелите ИТ инфраструктури и приложения постоянно са спънка на пътя

Дигиталната промяна може да бъде енергизираща в учредителен мащаб
(графика: IBM)

С смяната в упованията на клиентите, фирмите бързат да предложат нови персонализирани потребителски прекарвания, като търсят метод да отключат скритата мощ в данните и услугите. Дигиталната промяна може да бъде енергизираща в учредителен мащаб. Тя може да помогне за трансформиране на потребителското преживяване, да подтиква нововъведенията, да увеличи гъвкавостта, форсира процесите и вземането на решения, основани на данни , както и да спомогне за понижаване на оперативните разноски. Бързата и ефикасна реализация на този капацитет е сериозна за сполучливото развиване на бизнеса и неговата конкурентоспособност. Това непрестанно усилва упованията на бизнес ръководителите към ИТ отделите.

Но остарелите ИТ инфраструктури и приложения прекомерно постоянно стават спънка на пътя. Истинската цифрова промяна – при която предприятията се възползват напълно от цифровите технологии като изкуствен интелект, автоматизация, свързани устройства и отдалечени платформи за съдействие и връзки – се възползват от облачна тактика за рационализация, която включва хора, процеси и технологии.

Едно от най-големите провокации може да бъде преобразуването на бизнес разпоредбите, интегрирани в съществуващи системи и приложения. Как предприятията могат да извлекат и централизират тези правила? Как ИТ екипите могат да подсигуряват, че няма повтаряне, когато остарелите правила се ползват към осъвременените приложения? На тези въпроси и други би трябвало да се отговори, преди да бъде признат проект за рационализация и промяна.

Контейнеризация и API 

Може би най-важната стъпка в стадия на обмисляне на модернизацията включва контейнеризацията на работните процеси и създаване на API за бизнес функционалностите. Установените системи, които не са осъвременени, нормално се построяват върху огромни, мощно интегрирани приложения и промяната на съответни съставни елементи в тези приложения може да бъде комплицирана и скъпа. Тези съществуващи системи задвижват главните бизнес функционалности и поддържат настоящите облаги. Те са безусловно нужни за ежедневните интервенции и обезпечаването на уместно равнище на отбрана на данните и наличност на приложенията.

За да улесни модернизацията, ИТ би трябвало първо да отдели тези приложения от главната инфраструктура посредством създаване на API пласт. Тогава гранулирането на тези монолитни приложения в детайлни бизнес процеси е по-просто и носи по-малък риск. Това дава опция за създаване на среда, в която измененията могат да бъдат изолирани и внедряването на нови приложения и услуги могат да следват хармонично потребностите на бизнеса и условията на пазара без да се нарушава работата на гръбнака, построен от главните системи.

Създаване на координирана тактика за рационализация и промяна

Повечето организации, изключително огромните предприятия, нямат лукса да започват изначало напълно в обществения облак и по тази причина избират да модернизират сериозните системи там където са построени. Двигателите на тази ИТ тактика включват потребление на съществуващите вложения в инфраструктура, обезпечаване на сигурност и поддържане на зависимостите от приложения и данни.

Какво значи това за пътя към модернизацията на приложенията? Въпросът не е „ дали ”, а кога и по какъв начин. Има доста провокации за превъзмогване, които включват следното:
Избор на платформа за ръководство на контейнери
Създаването и ръководството на контейнерна среда е наложително изискване при модернизацията и трансформацията на процесите. Постоянната рационализация на приложения във все по-хибридни ИТ среди изисква унифицирани платформи за ръководство, които могат интелигентно да натоварват работните процеси до и сред местата за осъществяването им, както и да провеждат осъществяването и продуктивността на всички съставни елементи с висока степен на автоматизация.

Колкото по-скоро организацията стартира да развива експертиза в тази област, толкоз по-бързо ще може да провежда процесите си в сходство с преимуществата на тези среди. RedHat Openshift е най-удачния избор като стандарт в региона. Това е платформата с най-силна общественост от консуматори и с най-ясна пътека за развиване на експертиза.
Установяване на еластичен интеграционен пласт
В цифровата епоха интеграционният пласт е вашата най-ключова система. Гранулирането на сервизите от главните системи и включването на съвременни нови приложения и услуги ще зависят напълно от него. Затова тук не може да вършиме взаимни отстъпки. ESB платформата, която вероятно построява вашата SOA среда, е добра основа, само че не е задоволителна. Интеграционният пласт би трябвало да включва още и API ръководство и API гейтуей за сигурност и да обезпечава опция за включване на трети компании и външни услуги в общ сервизен хъб.

IBM Cloud Pak for Integration е пълно-функционална интеграционна среда, която разрешава създаване на гъвкава инфраструктура за цифрова промяна
(графика: IBM)

Най-добрият вид е съставените елементи на интеграционния пласт да са открит стандарт в промишлеността и да са контейнеризирани, за бъдат дейно включени в общата платформа за ръководство на вашата облачна среда. IBM Cloud Pak for Integration е точно подобен пакет, включваш водещи индустриални артикули, като IBM Integration Bus (известен също като IBM APP Connect Enterprise), IBM MQ, IBM Datapower Gateway и IBM API Connect. Пълно-функционална интеграционна среда, която ще ви разреши да изградите гъвкава инфраструктура за цифрова промяна и монетизиране на API-тата си.
Деконструкция на монолита
Прегледът на съществуващите активи нормално включва взимане на решение за приоритизиране на услугите. Оценката би трябвало да регистрира фактори като бизнес цената на приложението; технологии, данни и зависимости от бизнес процесите; и съгласуемост с най-основния вид рационализация, VM контейнеризация. Обличането на монолитните и тясно интегрирани приложения в API-та е най-хубавия и ефикасен метод за начало на трансформацията, който ще понижи зависимостта на организацията от трети компании снабдители по пътя на модернизацията.
Достъп до талант 
Уменията в облачната платформа и експертният опит в облака остават основни области, в които организациите са изправени пред съществени пропуски в знанията. В същото време обаче уменията, свързани с архитектурата на основните приложения в продукция и персонализирания програмен продукт, също са от решаващо значение за триумфа на самодейностите за рационализация. Осигуряването на нужното равнище на експертиза не може и не трябва да става единствено с привличане на спомагателен запас или аутсорсване към трети компании. Нужно е да се откри резистентен развой на обмяна на познания и създаване на нови умения в настоящия състав на ИТ.

С оглед главната софтуерна рамка за рационализация, основните умения в Linux/Unix средите са сериозна основа, която следва да се надгражда към ръководство на облачни среди. Осигуряването на непрестанно образование, посредством стандартни работни семинари и достъп до онлайн запаси е наложително изискване. Една добра първична стъпка е обезпечаването на Red Hat Learning Subscription за основните специалисти в ИТ.
Културна промяна в ИТ 
„ Cloud-native ” значи нов метод за създаване на приложения и ИТ интервенции. Културният конфликт сред гъвкавите процеси в облачна среда и обичайните работни процеси може да сътвори неравномерен път за организациите, фокусирани върху модернизацията. От сполучливата промяна на процесите в DevOps екипите ще зависи дали организацията действително ще увеличи гъвкавостта си и ще понижи оперативните си разноски. Облачните платформи са единствено инструмент, а действителните резултати ще се реализиран единствено при вярно съчетаване на хора и процеси.

Преобразуване в заоблачен операционен модел

Успешната рационализация на приложенията е от решаващо значение за цифровата промяна. Организации, които се концентрират върху облачни благоприятни условия за своите приложения и възприемат техниките им за разработка, обезпечават гъвквост и експедитивност на бизнеса и усъвършенстват прекарването на клиентите си. Тъй като от ден на ден и повече предприятия стартират да оферират голям брой цифрови услуги, преобразуването им към заоблачен операционен модел е от основно значение за основаване и поддържането на конкурентно преимущество.

Облачната рационализация на корпоративните ИТ изисква детайлно обмисляне и съдействие. Всички аспекти на модернизацията би трябвало да са в синхрон, с цел да се реализира смислена цифрова промяна. Предприятията би трябвало да стъпват деликатно по пътя към построяването на облачните си среди. Всяко пътешестване в облака е неповторимо и макар че има най-хубави практики, организациите би трябвало да се учат, до момента в който вървят и да се приспособяват съгласно личните си потребности и тактика за развиване.

Автор: Горан Ангелов – създател и шеф на IBS – една от водещите ИТ компании в България, с фокус върху финансовата промишленост, аналитикс решенията и систематичната интеграция. Текущо IBS извършва основни планове в банковата сфера, свързани с цифровата промяна, Open Banking, модернизиране на инфраструктурата и ръководство на осведомителните активи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР