Остарелите батерии на електромобилите могат да имат втори полезен живот

...
Остарелите батерии на електромобилите могат да имат втори полезен живот
Коментари Харесай

Измислят ново приложение на старите батерии от е-колите


Остарелите акумулатори на електрическите автомобили могат да имат втори потребен живот в жп превоза
(снимка: CC0 Public Domain)

Какво се случва с остарелите акумулатори от електрическите автомобили, когато станат негодни за главното си предопределение, е все по-актуален въпрос, който вълнува промишлеността и обществото. Макар и износени, те към момента могат да задържат прочут заряд, който да се употребява за други приложения.

Едно от вероятните приложения на остарелите акумулатори е да подсигурят спешните зареждания на железопътните прелези. Точно това е решил да направи автомобилният производител Nissan с акумулаторните блокове от електрическите коли Leaf след подмяната им с нови, заяви.

Според компанията, в края на виталния цикъл на батерията нейните кафези към момента могат да имат сред 60 и 80 % потенциал за предпазване. Сега такива зареждания заменят оловно-киселинните акумулатори в спешните зареждания на железопътни прелези в Япония – като се стартира от прелеза Атаго по линията Жобан и се стигне до Минамисома Сити в префектура Фукушима.
още по темата
„ При оловно-киселинните акумулатори би трябвало от време на време да посещаваме железопътните прелези, с цел да проверим положението на заряда – и възможното утежняване ”, споделя Кайто Точихара, помощник-главен откривател в центъра за проучване и развиване на железниците на Източна Япония.

„ С модифицираните литиево-йонни акумулатори [от електромобили] имаме прикрепена система за ръководство, тъй че можем да ревизираме отдалечено положението на батерията. Това би трябвало да докара до усъвършенствани стандарти за поддръжка. Системата също по този начин разрешава прогностична поддръжка, като ни осведоми за положението на батерията, преди напрежението й да стане прекомерно ниско ”, разяснява експертът.

Пакетите литиево-йонни акумулатори също могат да се зареждат за една трета от времето, за което се зареждат оловно-киселинните, и устоят по-дълго – приблизително 10 години спрямо 3-7 години при оловно-киселинните модули.

За да проработи методът, би трябвало да се създадат модификации в инфраструктурата за ръководство. Така ще се подсигурява, че батериите могат да оцелеят при пикове като да вземем за пример при близки удари от гръмотевица. В момента се организират проби, с цел да се проучват резултатите от сходни събития, както и от други метеорологични феномени като тайфуни.

„ Ако потвърдим тази доктрина в тестването, което организираме, и се уверим, че модифицираните акумулатори са безвредни за потребление в железопътния превоз, тогава мисля, че можем да чакаме самодейността да бъде разширена. Например, тя ще е потребна за зареждане на оборудването за безжична връзка ”, обобщава Точихара.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР