Остър тон, взаимни обвинения и процедурни хватки белязаха 7-часовото заседание

...
Остър тон, взаимни обвинения и процедурни хватки белязаха 7-часовото заседание
Коментари Харесай

Гласуваме по избор – или на машина, или с хартиена бюлетина

 Остър звук, взаимни обвинявания и процедурни хватки белязаха 7-часовото съвещание на Народното събрание, в което депутатите разискаха и гласоподаваха част от измененията в Изборния кодекс, свързани с машинното гласоподаване, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Всичко стартира със утринен кворум на ръба, когато в пленарна зала се записаха тъкмо 121 народни представители. От самото начало позициите бяха ясни. Управляващите от ГЕРБ и " Обединени патриоти “ упорстваха за опция да се гласоподава и на машина, и с обичайните хартиени бюлетини, а опозицията от Българска социалистическа партия изиска страната да поеме по пътя на гласуването напълно с механически устройства. Тезата на Движение за права и свободи, които също засипаха с рецензиите ръководещите, пък бе да се посочи тъкмо какви ще бъдат машините и дали те ще дават отговор единствено за гласуването или и за отчитането на резултатите.

В последна сметка болшинството наложи предлагането си и на идващите избори всеки самичък ще избира дали да пусне бюлетина в урната или да покаже политическите си желания на светещия екран.

Традиционно словесната битка стартира още с разискването на името на законопроекта. По същото време обаче от ГЕРБ желаеха поименна инспекция, а повода за това е елементарна – депутатите имат право единствено на една такава процедура, което парира възможните по-нататъшни стремежи на опозицията да приключи съвещанието. Въпреки че в началото си удължиха работното време до приключването на точката, депутатите прекъснаха след гласуването на текста за машините, а дебатът ще продължи на пленарното съвещание в четвъртък.

" Хората желаят оставка на държавното управление и транспарантни избори – нови и предварителни. С днешните оферти им казвате, че държавното управление остава и посредством измененията в кодекса гарантирате подправянето на изборите, с цел да се върне същият модел още веднъж. Ето това несъгласие сред ръководещи и желанието на народа ще налее още масло в огъня на недоволството и на митинга “ – започва словесния конфликт водачът на Българска социалистическа партия.

Спекулация е, че хартиените бюлетини са отживялост, включи се в дебата ръководителят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, която упрекна политическите си съперници, че поради непрекъснатото повторение на тезата за заплахата от манипулиране на изборите, жителите няма да могат да се уверят в това, че измененията в изборните правила се вършат в полза на прозрачността на целия развой.

" Машините, колкото и да са положителни, се скапват. Какво вършим, в случай че в едно отдалечено селце машината се скапе? Ще я сменяем с друга? Откъде ще намерим и какъв брой време ще е належащо да я доставим до това селце, с цел да може изборният ден да продължи, с цел да не ограничим правото на глас на тези хора “, попита ръководителят на Народното събрание, която също отбрани решението.

За операции на вота заговориха и от Движение за права и свободи, които също не поддържат предлагането. Депутатът от придвижването Хамид Хамид непосредствено хвърли виновността върху водачът на ГЕРБ, обвинявайки го в опит да предреши изхода от идващите избори, когато и да са те.

Вътрешна македонска революционна организация не съумяха да се преборят за предлагането си от бюлетината, била тя на хартия или на екрана на машината за гласоподаване, да отпаднат следващите номера на партиите и обединенията и то бе отхвърлено. От партията се аргументираха, че с тази мярка ще бъде преодолян значително купеният избор, както и ще намалее броят на недействителните бюлетини.

По време на дебатите даже бяха упрекнати от съперниците на тази концепция за, че се пробват да наложат ловко прикрит учебен ценз, който лимитира изборните права на жителите.

Мнозинството отхвърли и предложенията на Движение за права и свободи за отпадане на наложителното гласоподаване, пропагандата на майчин език, както и възобновяване на остарелия ред за образуването на изборни секции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР