Остър спор се разрази между бившия министър на здравеопазването, а

...
Остър спор се разрази между бившия министър на здравеопазването, а
Коментари Харесай

Спор между проф. Сербезова и проф. Ангелов за мерките в София

Остър спор се развихри сред някогашния министър на опазването на здравето, а в този момент народен представител от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов и настоящия министър проф. Асена Сербезова в парламентарнта здравна комисия по отношение на Коронавирус ограниченията.

„ Според проекта „ Петков “ за справяне с пандемията централна роля за налагане на ограничения ще има броя на заетите интензивни кревати. Броят им за две седмици не се е трансформирал – те са приблизително заети към 500 кревати. Изхождайки от общия им брой са окол 1200 на брой, сега са заети по-малко от 50% и това опонира на проекта. В София са заети приблизително 223 за последните 15 дни или по-малко от 50% от общия брой 550 кревати. Ако това, което министър председателят сподели е правилно, значи би трябвало незабавно да се отстранен ограниченията. София не би трябвало да бъде в тъмночервената зона, в случай че водещ е единствено броят на заетите интензивни кревати “, сподели по време на блиц контрола проф. Ангелов.

„ Заетите реанимационни кревати са единствено един от Коронавирус факторите за налагане на избрани ограничения. Важен е освен броя на леглата, само че и дали има кой да ги обслужва. Във формулата, която се взема поради, се считат и доказани случаи на COVID-19, доказани случаи от медицинския личен състав, умряли, положителни проби, дейни случаи, излекувани, приети в болница, новопостъпили в болнични заведения и така нататък за деня. Според съответните показатели се вършат и дълготрайните прогнози за развиването на пандемията “, отговори проф. Сербезова.

" Цветовете на картата се пресмятат съгласно интензивни, неинтензивни заети кревати и заболеваемостта на 100 000. Има стойности на показателя за няколко области в границите на деня, само че ще дава тази информация и в писмен тип ", добави тя.

" Има заповед за прекъсване на плановите интервенции и плановата активност, тъй че е разумно леглата да бъдат заети единствено с Коронавирус. Проф. Сербезова, аз доста благодаря за данните. И в един миг, до момента в който ги представяхме, си спомних тези близо 23 индикатора, които следяхме ние, тъй че в случай че следите тези индикатори значи, че не работите по проекта " Петков ", а по проекта " Ангелов ". В последна сметка, слушайки всички данни, аз не мога да намеря пояснение за себе си за какво в София има ограничения, защото всичко, което казахте, в София са доста удобни. Какъвто и мултифакторен разбор да вършиме, каквито и показатели да слагате, ограниченията в София би трябвало да бъдат анулирани тъкмо поради тези индикатори. В проекта " Петков " не попадат тези индикатори, а попадат интензивни кревати и обща заболеваемост ", репликира проф. Ангелов.

" Не знам от кое място пристигна практиката да се назовава проект " Петков " и проект " Ангелов ", като това е проект на страната. По отношение на ограниченията - както в предходното съвещание показах, има огромна разлика в този показател сред обособени области. Той може да е един като безспорна стойност, само че аргументите, заради които тази стойност е такава, могат да са разнообразни. По отношение на областите - ограниченията се вземат по области от РЗИ. Интензивните кревати не са заети, както отбелязахте единствено от пациенти с Коронавирус, и това е решение на регионално равнище, което зависи и от заболеваемостта на медицинския личен състав. Когато приказваме за просвета, епидемиология и публично здраве, хората, които разясняват проекта употребяват думата " плагиатство ", а за какво не коментирате като " последователност " и " надграждане ". Това не е проектът " Петков ", това, което вие сте създали тогава е ъпгрейтното и продължено, съобщи проф. Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР