Остър спор избухна в правната комисия в Народното събрание заради

...
Остър спор избухна в правната комисия в Народното събрание заради
Коментари Харесай

Остър сблъсък в правната комисия на НС заради охраната на главния прокурор

Остър спор избухна в правната комисия в Народното събрание поради защитата на основния прокурор.

Иван Гешев е защитаван по три метода - от Министерство на вътрешните работи, НСО и Бюрото за отбрана, разгласи вътрешният министър Бойко Рашков. А заместниците на Иван Гешев дефинираха изказванията като клюка.

Въпросът от кого и по какъв начин да бъде защитаван основния прокурор беше подложен от ръководителя на Народното събрание още на първото съвещание на комисията за надзор над службите за сигурност, където Ива Митева изясни, че той би трябвало да бъде изваден от листата за защита на НСО.

Иван Гешев сподели пред депутатите, че в случай че би трябвало, “ще си наеме частна лична охрана”. Този петък правната комисия разиска въпроса, а служебният вътрешен министър съобщи, че основният прокурор е защитаван от три служби - Министерство на вътрешните работи, НСО и Бюрото за отбрана.

Според Бойко Рашков е имало и случаи, в които по политическо напътствие се е казвало на ДАНС да напишат " подправено сведение за заплаха " - „ и по този начин се е назначавала защита за период от половин година. Имало е и съглашения сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за защита на обвинител номер едно “.

„ И по този начин се е назначавала защита за период от половин година. Имало е и съглашения сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за защита на обвинител номер едно “, сподели вътрешният министър.

„ И аз виждам в Министерство на вътрешните работи 2-3 съглашения, едното от които знаете ли защо е? Органите на Министерство на вътрешните работи и особено 6-то РПУ в София да патрулира с патрулки да следи резиденция „ Бояна “ от външната страна да резервира основния прокурор “, сподели вътрешният министър.

Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов изясни, че Бюрото се е трансформирало в охранителна конструкция на основния прокурор: „ Той си направи лична охранителна работа “.

Въпросът този петък е бил разискван с ръководителя на Народното събрание Ива Митева. Още преди седмица тя сподели, че основния прокурор би трябвало да бъде изваден от листата за защита на НСО.

Заместник основният прокурор Красимира Филипова съобщи, че изказванията на Рашков са недоказуеми.

„ Доста неетично и обидно е да се хвърлят в пространството, защото са на обществено разискване, изречения и фрази за изказвания, в случай, че за данните, които се твърди, че не съществуват, има публични удостоверителни документи “, съобщи Филипова.

Филипова акцентира, че Бюрото за отбрана всеки шест месеца по закон изпраща отчет до министъра на правораздаването и финансов доклад пред Висш съдебен съвет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР