Остър протест на адвокати срещу вече обичайните действия на прокуратурата

...
Остър протест на адвокати срещу вече обичайните действия на прокуратурата
Коментари Харесай

Адвокати с писмо срещу пускане на доказателства от прокуратурата в медиите


Остър митинг на юристи против към този момент нормалните дейности на прокуратурата да пуска доказателства по знакови каузи в медиите. Обединението на свободните юристи изпрати писмо до Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, заяви.

" При съществуваща законова възбрана за това, доказателствата, събирани от прокуратурата, стават обществени още в хода на производството, следствената загадка бива разкривана ", показват юристите в писмото си.

Те припомнят, че в Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година за укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да участват на правосъдния развой в наказателното произвеждане се споделя следното: " Държавите членки подсигуряват, че обвинените и обвинените се смятат за почтени до доказване на виновността им в сходство със закона ".

" В наказателното произвеждане, провеждано по реда на Наказателно-процесуален кодекс, презумпцията за невиновност следва да се разгръща и върху лицата, арестувани за 24 часа със заповед за арест по реда на Закона за Министерство на вътрешните работи или такива, имащи качеството на " очевидец ", когато от събитията по делото може да се съди, че са основни обвинени “, показват още от Обединението на свободните юристи.

Те прецизират, че въпросната европейска инструкция е трябвало да бъде транспонирана в българското законодателство най-късно до 1 април 2018 година, само че това към момента не е сторено.

Според юристите нито една законодателна смяна, осъществена с това изменение на Наказателно-процесуален кодекс, обаче не може да бъде отнесена към директивата, транспонираща отчасти или напълно описаните аспекти на презумпцията за невиновност. По думите им наредбите на директивата имат пряк резултат.

" През последните месеци станахме очевидци на все по-налагаща се процедура на Прокуратурата на Република България да " огласява " обстоятелства, доказателства, обвинителни тези и даже единствено съмнения, свързани с настоящи досъдебни производства и във връзка с разнообразни лица, от време на време имащи качеството на обвинени, а от време на време – единствено на " обвинени " по смисъла на Директивата. Основанията за тези така наречен " разгласявания " от страна на прокуратурата бяха разнообразни и посочвани като " поради публичния интерес ", " в отговор на изявления на обвинени и техни юристи ", а даже и " с оглед подготвяно обжалване на правосъдно определение, с което се отхвърля налагането на най-тежката мярка за неотклонение на обвинен ", пишат още от Обединението на свободните юристи.

Прокуратурата от време на време популяризира доказателства по разнообразни досъдебни производства откогато Иван Гешев стана основен прокурор.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР