Остър кадрови дефицит изпитват болниците в страната. Над 73% от

...
Остър кадрови дефицит изпитват болниците в страната. Над 73% от
Коментари Харесай

В 73% от болниците не достигат лекари, в 90 на сто – медицински сестри

Остър кадрови недостиг изпитват лечебните заведения в страната. Над 73% от лечебните заведения са декларирали, че имат дефицит на лекари, а към 90 на 100 – на медицински сестри. Това води до прегаряне на личния състав и утежнява качеството на оказваните грижи за пациентите. Без своевременни ограничения съгласно множеството мениджъри ще се стигне до наложително преструктуриране и самозатваряне на немалка част от лечебните заведения в страната в идващите пет години.

Това са главните заключения от анкетата на „ Индекс на лечебните заведения “ за кадровия недостиг в опазването на здравето. Тя бе извършена през януари и февруари тази година измежду 69 лечебни заведения от цялата страна.

Над 73% от интервюираните болнични мениджъри са декларирали, че изпитват дефицит на лекари. Според тях максимален е дефицитът на експерти в следните области – анестезиология и интензивно лекуване – 42,9% от лечебните заведения, хирургия – 41,7%, педиатрия – 38,8%, кардиология – 34,7% и други

Още по-голям е казусът с недостига на медицински сестри. Недостиг на този тип фрагменти декларират близо 90% от интервюираните лечебни заведения. В над 40% от интервюираните лечебни заведения на един доктор се пада по-малко от една или една здравна сестра. В 58% от лечебните заведения на една сестра се падат над 7 пациенти, които да обслужва.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР