Останките от коприна, намерени неотдавна в древна гробница в Синян,

...
Останките от коприна, намерени неотдавна в древна гробница в Синян,
Коментари Харесай

В Централен Китай откриха най-древната копринена тъкан

Останките от коприна, открити наскоро в антична гробница в Синян, Централен Китай, дават съображение да се твърди, че техниката за произвеждане на тази тъкан е била известна в тази част на света преди към 5500 години, съобщи Радио " Китай ". Според първичния разбор тази коприна е с близо 1500 години по-стара от откритата в източната провинция Джъдзян и считана до момента за най-древна. Техниката, употребена за тъкане на коприната, е доста развита, изяснява Гу Уанфа, началник на Института за културното завещание и археология в Джънджоу. След като възстановят останките от овъглената тъкан, археолозите откриват част, която е плетена със комплицирана техника. Коприната е била очистена от серицин и боядисана.

От същия интервал в Централен Китай са открити резби върху кости, представляващи копринени буби и червеи, което демонстрира, че античните китайци са били осведомени с това насекомо и са можели да го отглеждат за производството на коприна, показва Гу.

Останките от коприна са открити в ковчег на дете с формата на делва, което кара учените да считат, че в древността тази тъкан не е била за ежедневна приложимост, а сакрален предмет, употребен в ритуали. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР