Останките от древна маймуна помагат на учените да разберат повече

...
Останките от древна маймуна помагат на учените да разберат повече
Коментари Харесай

Останки от древна маймуна разкрива тайни на еволюцията

Останките от антична маймуна оказват помощ на учените да схванат повече за еволюцията на мозъка на индивида, написа Агенция Франс Прес.
Приматът е живял преди 20 милиона години в Андите. Той е бил толкоз дребен, че би се побрал в ръката на човек.
В проучване, оповестено в сряда в списание Сайънс Адвансес (Science Advances), учени от Китай и Съединени американски щати демонстрират потреблението на изображения с висока резолюция от проучването на вкаменения череп на маймуната, наречена Chilecebus.
Едно от основните открития е, че за разлика от досегашните схващания, че размерът на мозъка на приматите прогресивно е нараствал, най-новите данни са, че е следвал по-неравномерен път, съобщи БГНЕС.
Науката разделя приматите на две групи - такива от Стария свят, от които е произтекъл човешкия тип и такива от Новия свят, което са Северна и Южна Америка и Океания.
" Виждаме поредност от епизоди, в които увеличението на размера на мозъка на тези групи е реалност, само че и епизоди, в които има понижение на размера при някои групи. ", споделя един от учените, изготвили отчета Джон Флин от Американския музей по природознание.
Изследователите, които са ръководени от Шиджун Ни от Китайската академия на науките, употребявали рентгенови фотоси и ядрено-магнитен резонанс, с цел да прегледат черепа на Chilecebus и да дефинират вътрешната му конструкция.
Вкамененият череп е датиран тъкмо, тъй като е открит измежду вулканични скали. Като го сложили паралелно с други типове в по-голямо фамилно дърво, учените заключили, че уголемяването на мозъка е настъпвало като повторяем и самостоятелен развой в еволюцията на човекоподобните.
Въпреки че Chilecebus е с размера на днешните маймуни мармозетки, за разлика от тях античният примат е имал няколко мозъчни гънки, предполагащи по-високо равнище на когнитивни качества - с други думи, размерът на мозъка не всеки път е обвързван с прогрес в еволюцията.
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР