Останките на USS Lexington, самолетоносач, потопен от японците през Втората

...
Останките на USS Lexington, самолетоносач, потопен от японците през Втората
Коментари Харесай

Милиардер изследовател откри останките на изгубен през Втората Световна Война американски самолетоносач

Останките на USS Lexington, самолетоносач, потънал от японците през Втората Световна Война, бяха открити 76 години по-късно на дъното на Коралово море край източния бряг на Австралия.

Изследователският транспортен съд Петрел, ръководен и финансиран от съоснователя на Microsoft Пол Алън, има специфичната задача да търси исторически кораби от времето на Втората Световна Война и е снимал останките на Lexington на дълбочина от 3 км и на разстояние от към 500 морски благи (926 км) от австралийския бряг.

Корабът е взел участие в борбата в Коралово море през май 1942 година дружно с USS Yorktown против три японски самолетоносача – първата в историята борба самолетоносачи против самолетоносачи.

Lexington бил ударен от многочислени торпедо и бомби на 8 май и се трансформирал в първия потънал самолетоносач в историята на войната.

Тъй като в близост имало други американски кораби 2770-те души екипаж били избавени, включително капитанът и неговото куче Уагс, амулет на кораба.

Ето фрагменти от останките на съда:

Един месец по-късно американските военноморски сили изненадват японците в борбата при Мидуей и обръщат хода на войната в Тихоокеанския басейн.

„ Голяма чест е да почетем USS Lexington и смелите бойци служили на борда му “, споделя Пол Алън.

„ Като американци изискуем признателност на всички, които са служили и не престават да служат на родината, за тяхната храброст, непримиримост и всеотдайност. “

Робърт Крафт, шеф на морските интервенции на Алън, споделя, че откриването на Lexington е било предпочитано, тъй като това е един от флагманските кораби, изгубени през Войната.

„ Аз работих дружно с Алън, с цел да изберем коя задача да преследваме въз основата на география, годишно време и други фактори “, споделя Крафт.

„ Бяхме възнамерявали да локализираме Lexington в границите на към 6 месеца и се получи добре. “

Водените от Алън експедиции доведоха до откриването на USS Indianapolis, USS Ward, USS Astoria, японския военен транспортен съд Musashi и на италианския разрушител от Втората Световна Война Artigliere.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР