Останките на унищожени военни самолети на САЩ още тлееха след

...
Останките на унищожени военни самолети на САЩ още тлееха след
Коментари Харесай

Защо съкращаването на американските войски в Африка буди тревога

Останките на унищожени военни самолети на Съединени американски щати още тлееха след нахлуване на "Аш Шабаб " в Кения този месец, при което бяха убити трима американци, когато свързаната с Ал Кайда формация насочи присмехулно обръщение към африканските бойци: Съединени американски щати ще ви изоставят, както направиха с кюрдите.

Ислямските екстремисти към този момент експлоатират възможни съкращения на американските войски в Африка, провокирали редки двупартийни митинги във Вашингтон. Законодателите акцентират нуждата да се противостои на Китай и Русия и да бъде възпряна възходящата опасност от филиали на "Ислямска страна ". Следва взор върху тематиката, провокирала паника измежду някои съдружници на Съединени американски щати, които още изследват най-смъртоносната офанзива след 2017 година против техни военни в Африка.

Трима американци са починали при нападението против военна база в Кения

Какъв е залогът?

Обезпокоените сътрудници на Съединени американски щати акцентират несъответствуващия миг за понижаване на американското военно наличие. Африканските екстремистки групи "имат рекордно движение на интензивност през 2019 година " с осъществени над 10 400 убийства и два пъти повече акции от 2013 година насам, се споделя в нов отчет на Африканския център за стратегически проучвания.

Африканското командване на Съединени американски щати, което изрази безпокойствие по отношение на плануваните от Пентагона съкращения, подчертава върху основаната в Сомалия формация "Аш Шабаб " като опасност, откакто през ноември нейният водач насочи невиждан апел да се атакуват американци, където и да се намират. Нито Китай, нито Русия вършат задоволително, с цел да се опълчват на африканските екстремистки групи, споделиха предходната седмица представители на Африканското командване.

Евентуалното редуциране на американските войски в Африка е част от преразглеждането на американското военно наличие по света, стартирано от министъра на защитата Марк Еспър, който търси способи да ускори фокуса върху Китай и Русия. Не е известно по кое време ще бъде оповестено решението, само че публични представители споделят, че Еспър е дал да се разбере, че Съединени американски щати няма да се изтеглят изцяло от Африка.

Франция, която този месец провежда контратерористична среща на върха със западноафрикански водачи, е безапелационна за нуждата от военната поддръжка на Съединени американски щати в Сахел, района под Сахарската пустиня, защото свързани с Ал Каида и "Ислямска страна " групи се приближават до гъсто обитаемоте крайбрежни градове в страни като Гана и Кот д'Ивоар.

Французите ускоряват наличието си в Западна Африка против най-сериозните екстремистки закани за Африка, като този месец оповестиха изпращане на още бойци за своята 4500-членна интервенция в Сахел, а предишния месец нанесоха там първия си удар с боен дрон. "Ако американците решат да се изтеглят от Африка, това ще бъде неприятна вест за нас. Потвърждавам това ", сподели френският президент Еманюел Макрон на форума. "Надявам се да съумея да убедя президента Тръмп, че битката с тероризма, с която той е мощно зает, също е заложена на карта в този район ", добави той.

Съединени американски щати от своя страна споделят, че френското наличие е сериозно значимо за Сахел - район, за който държавният секретар Майк Помпейо загатна, че ще бъде идващият фокус за световната коалиция против "Ислямска страна ". "Французите имат в Сахел повече [войници], в сравнение с военнослужещи имаме ние в целия континент ", призна тази седмица военачалник Уилям Гейлър, шеф по интервенциите в Африканското командване на Съединени американски щати. Той прикани за по-голям принос на европейците в тяхна поддръжка.

Съединени американски щати имат на континента в своето Африканско командване 5200 индивида - бойци и други - плюс още 800 индивида чиновници от министерството на защитата.

Защо са толкоз разтревожени американските законодатели?

Високопоставени републиканци и демократи предизвестиха администрацията на Тръмп, че в случай че ореже военното наличие на Съединени американски щати в Африка, ще отстъпи на напористите Китай и Русия въздействието върху този млад, бързо разрастващ се континент с население от 1,2 милиарда души. Това непосредствено е в прорез със тактиката за националната сигурност, споделят законодатели. "Тези две страни [Китай и Русия] възприемат Африка като основно полесражение за реализирането на своите световни упоритости и заплашват ползите на Съединени американски щати ", в това число по сериозни морски пътища, сподели предишния петък ръководителят на сенатската комисия за въоръжените сили Джим Инхоф. Обсъжда се "значително " редуциране на бойците, сподели той.

Други законодатели акцентираха неотдавнашното основаване на първата военна база на Китай в чужбина в страната Джибути на Африканския рог - близо до единствената непрекъсната военна база на Съединени американски щати в Африка, както и разрастващата се съветска интензивност посредством наемници и контракти за военно съдействие. Наличието в Африка на към дузина екстремистки групи, свързани с Ал Кайда или "Ислямска страна ", измежду които обвързвана с ИД "Боко Харам " в Нигерия, също ускорява опасенията. "Всяко евакуиране или редуциране евентуално ще докара до увеличение на насилствените екстремистки набези на континента и оттатък ", написаха предходната седмица до министъра на защитата сенаторите Линдзи Греъм и Крис Кунс.

11 ранени при бомбен атентат в Сомалия

Защо в действителност бяха убити американци в Кения?

Атаката на "Аш Шабаб " в Кения остана малко настрана от полезрението на международните медии, до момента в който Съединени американски щати и Иран се конфронтираха поради убийството на върховен ирански боен пълководец. Но нападението от 5 януари бе удивително като първото на "Аш Шабаб " против силите на Съединени американски щати в източноафриканския стопански хъб Кения. Според вътрешни отчети на кенийската полиция бойците на "Аш Шабаб " са умъртвили един американски военнослужещ и двама работещи по контракт с Пентагона, ранили са двама чиновници на Пентагона и са унищожили няколко летателни апарата и транспортни средства на летище, употребявано за антитерористични дейности.

"Много дребна бойна част на Съединени американски щати отблъсна изцяло от летището нападателите от "Аш Шабаб ". Те направиха това под обстрел ", сподели пред кореспонденти Гейлър от Африканското командване на Съединени американски щати. Но екстремистката формация разтръби своята офанзива като пропагандна победа и популяризира фотоси на маскирани бойци до летателен уред в пламъци.

Под ръководството на Тръмп Съединени американски щати все по-често атакуват "Аш Шабаб " в Сомалия. Те споделят, че през предходната година са нанесли 63 въздушни удара и са умъртвили над 320 бойци на групировката. Но даже американски публични представители показват опасения по отношение на едно друго очертаващо се военно евакуиране, което може да разклати сигурността в Източна Африка - до идната година е планувано изтеглянето на 20-хилядните сили на Африканския съюз от Сомалия. Това значи, че сомалийските въоръжени сили ще дават отговор за сигурността, само че съгласно мнозина те не са подготвени за това.

Ал Шабаб пое отговорността за кървавия атентат в Могадишу
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР