Останките на малайзийския самолет Boeing 777 край Донецк през юли

...
Останките на малайзийския самолет Boeing 777 край Донецк през юли
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Останките на малайзийския аероплан Boeing 777 край Донецк през юли 2014 година, свален с ракета. Според данните от отчета на интернационалното следствие самолетът е ударен от съветска ракета.

Още по тематиката
Възраждането на АЕЦ " Белене "

Дори да има пазарен интерес, България ще се озове с АЕЦ, върху който няма надзор и за чийто риск заплаща
24 май 2018
Румен Радев се похвали с пробив в връзките с Путин

За съответни развития министър председателят Бойко Борисов ще отиде в Москва идната седмица
22 май 2018
Колко ще бъде ударена Източна Европа с бъдещия бюджет на Европейски Съюз

Европейската комисия предлага кохезионният фонд да се ореже с 35%, а директните заплащания в земеделието - с над 11%.
11 май 2018 В деня на църковния празник Петдесетница - неделя на петдесетия ден от Великден, който се счита за рождения ден на Христовата черква, в Македония започнаха тържествата за 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия. В тържествата ще вземат участие президентът на Македония Георге Иванов и министър председателят Зоран Заев. БПЦ няма да взе участие - Светият Синод освен отхвърли на формалната покана на македонския архиепископ Стефан, само че и забрани на духовниците да вземат участие в плануваното честване.
Иначе уикендът в България мина безгрижно, което не е учудващо - това са последните скупчвания на почивни дни през май преди летните отпуски и страната се поизпразни още през седмицата. Дори кметските избори в Галиче - селото, до неотдавна владяно полуфеодално от емблематичния кмет Ценко Чоков - протекоха при слаб интерес, само че евентуално не поради почивните дни, а поради неверието, че нещо може да се промени.

Същинското политическо сгорещяване обаче се чака още от началото на идната седмица. Премиерът Борисов ще направи посещаване на съветския президент Владимир Путин, а Народното събрание ще взема решение дали да размрази плана АЕЦ " Белене ". В същото време започва публично разискване на отчета на КЕВР за новите цени на тока, а от Брюксел идват сигнали за орязване на бюджета за кохезионната политика, което директно визира България.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Европейски Съюз и НАТО приканиха Русия да поеме отговорност за свалянето на полет МН17 през 2014 година над Украйна

В петък първо управляващите на Холандия и Астралия оповестиха, че държат Русия виновна за свалянето на пътническия аероплан на Малайзийските авиолинии, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, който бе ударен от ракета на 17 юли 2014 година над територията на Украйна и починаха близо триста души, най-вече холандци. Те се базират на заключенията от отчета на интернационалното следствие на нещастието, управлявано от холандската основна прокуратура, съгласно които ракетата е била изстреляна от установка на съветската войска. Персонално са разпознати и съответните причинители, измежду които и полковник от съветското военно разузнаване. Малко по-късно, в изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини Русия е призована да поеме отговорност и да сътрудничи виновните да понесат следствията. Същото обръщение насочи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Русия към този момент отхвърля обвиняванията с претекста, че следствието не било обективно и цялостно. Позицията е предстояща, защото става дума за дейности, които я уличават в междудържавен тероризъм. Всичко сочи, че това ще е идната линия на спор сред Русия и Европейски Съюз и НАТО, към който България също ще би трябвало да заеме позиция.

Путин и Макрон демонстрираха единодушие против политиката на Тръмп

Посещението на френския президент Еанюел Макрон на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург в края на седмицата, срещата му с Путин и демонстрираното единодушие сред двамата продължава да е на фокуса на интернационалните коментатори. Двамата сближиха позиции в общата си рецензия към дейностите на американския президент Доналд Тръмп по отношение на иранското нуклеарно съглашение, климатичните промени и интернационалната търговия, написа Reuters.
Заради изтеглянето на Съединени американски щати от иранската нуклеарна договорка съветски и френски компании могат да бъдат наранени от американски наказания, в случай че продължат да вършат бизнес с Техеран. Макрон дойде в Санкт Петербург с делегация от френски предприемачи и прикани френските компании да влагат в Русия. Путин приветства повишаването на комерсиалния продан сред Русия и Франция и упрекна Съединени американски щати, че употребяват глобите като средство, с цел да постановат протекционизъм.
Разрешаването на абортите - тихата гражданска война в Ирландия
Ирландските гласоподаватели гласоподаваха изрично в поддръжка на абортите и за анулация на така наречен осма корекция в Конституцията от преди 35 години (1983 г.), с която се не разрешава аборт по всевъзможни учредения, в случай че е заплашен животът на майката. На референдум, извършен в петък, правото на аборт беше подкрепено от 66,4 % (1 429 981 души) от гласувалите против 33,6 % (723 632) срещу легализацията. Премиерът Лео Варадкар дефинира тези резултати като " тиха гражданска война " и съобщи, че нов закон за абортите ще бъде подготвен до края на годината. Той ще дава опция за аборт до 12-та седмица на плода, без да се сочи причина, а след този период – единствено при опасност за здравето и живота на майката. До момента абортът в Ирландия бе неразрешен даже при съдбовно увреждане на плода, при обезчестяване или инцест. Според наблюдаващи гласуването в страната със мощни католически обичаи е знак за еволюцията на моралните правила, още повече че това се случва единствено три години след узаконяването на еднополовите бракове там.
" Реал " Мадрид с рекордна 13-та купа в Щампионската лига

Фотограф: Kai Pfaffenbach
" Реал " Мадрид за 13-ти път завоюва Шампионската лига, което е и трети следващ път. Новия си връх испанците сложиха на заключителен мач с британския " Ливърпул " на олимпийския стадион в Киев, приключил с 3:1 в интерес на " Реал " Мадрид. С това и Зинедин Зидан става единственият треньор в историята с три следващи трофеи. След мача Кристиано Роналдо ннамекна, че може да напусне " Реал ".

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Демонстрация на водородни коли в София

Задвижвани от водород коли бяха тествани в региона на НДК като част от събитията в оповестените дни на водородните технологии в София. Всички искащи, притежаващи шофьорска брошура, имаха опция да карат серийните модели, които се оферират в редица страни - " Тойота Мирай " и " Хюндай " ix35 Fuel cell. Посетителите разгледаха зарядна станция за водород, както и два водородни автомобила, направени от студенти в Техническия университет в София и Русенския университет " Ангел Кънчев ".Събитието е част от формалната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и се организира с поддръжката на Българската академия на науките, Министерството на образованието и науката, Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, евродепутата Петър Курумбашев, Столичната община и Асоциацията на европейската промишленост " Водород Европа ". На 28 май (понеделник) в НДК се организира и Hydrogen Summit – среща на високо равнище по въпросите на водорода.

Фотограф: Анелия Николова

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Европейска комисия показва проектобюджета за кохезионната политика на Европейски Съюз

В началото на идната седмица – от 29 до 31 май Европейската комисия ще показа плана си за многогодишния бюджет за интервала 2021-2027 година в региона на кохезионната политика. Тогава ще се знае с акуратност какъв брой пари се чака да получи нашата страна по тях.

Кохезионната политика (политиката по сближаване) визира по-бедните страни и райони в Европейски Съюз (с Брутният вътрешен продукт по-малко от 90% от средното), само че най-много включили се след 2004 година, измежду които е България. Очаква се за идващия дълголетен финансов интервал да има фрапантно орязване на кохезионния фонд, който финансира източноевропейските страни, Гърция, Португалия, Малта и Кипър. Намеренията са орязаните пари да бъдат ориентирани към Програмата за поддръжка на промените, чиято съществена цел е да насърчи страните да работят реализиране на по-голяма конкурентноспособност на стопанските системи си и по-ефективно консумиране на средствата от фондовете на Европейски Съюз. Борисов прави аудиенция на Путин, а българският парламент ще размразява плана АЕЦ " Белене "

През идната седмица е планувано посещаване на премиера Бойко Боросов в Русия – на 30 май, а упованията са, че в това време в българския парламент по неотложност ще мине предлагането на кабинета за за повдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ " Белене ". Двете тематики бяха вкарани в политическия дневен ред на страната внезапно и изненадващо, както се случва всичко, което управлавящите не желаят да подложат на спор.

За визитата на премиера Бойко Борисов в Русия българската общност научи предходната седмица от изказвания на съветски публични лица по време на двудневната аудиенция на президента Румен Радев там. Чак по-късно вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че в действителност визитата на Борисов не било по неотложност, то се координирало от дълго време сред президентството в Русия и българския Министерски съвет. За главната тематика на диалог с президента Путин и премиера Дмитрий Медведев обаче няма подозрения - стопански и енергийни планове, измежду които възраждането на АЕЦ " Белене " и концепцията за газов хъб Балкан.

Проектът АЕЦ " Белене " бе форсиран до държавно решение единствено за 4 дни. На 12 май министър председателят Борисов сложи тематиката за анулация на мораториума, а на 16 май Министерски съвет гласоподава решението и го прати за разглеждане в Народното събрание с претекстове за неотложност, тъй като без адане на мораториума не можело да се договаря с китайските вложители.

Новите условия на НЗОК за лекуване на тежки болести - оценка на пациентите

Очаква се пациентските организации да оповестят дали новите условия на здравната каса за издаване на протоколи за лекуване на тежки болести облекчават достъпа до терапия. Става въпрос за условията за лекуване на 12 заболявания, като са добавени и четири изцяло нови лечения. Според НЗОК новите условия ще облекчат административните спънки пред лекуването на псориазис и артрит, като се основават непрекъснати експертни препоръки, които да обезпечават спомагателна оценка, с цел да не се получава отсрочване на решенията за лекуване по административни аргументи или поради непълна документи.
Допълнени са условията за лекуване на хронични хепатити и са разширени лечебните други възможности при хепатит С, боест на Крон, множествена склероза, тежка астма, захарен диабет и други OUT-OF-OFFICE
Няколко хрумвания за свободното време през идната седмица

Пролетен базар на книгата
29.05 – 3.06

Най-голямото книжно ревю този път ще е на площада пред НДК и ще включва щандове на близо 100 български издателства, които ще показват свои създатели, министър председатели и отстъпки на издания.

Спорт
28.05 – 3.06

Седмицата на физическата интензивност и спорта - MOVE Week, Пловдив, се разполага в четири градски паркови пространства - Парк Белите брези, Район Южен (28 май), Парк Ружа, Район Западен (29 май), Парк Бунарджик, Район Централен (30 май), Гребна база Пловдив (31 май), с цел да показа физически действия навън за всякаква възраст. Събитието включва отворени тренировки в разнообразни фитнес и спортни клубове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР