Останките на кошутата Кибела бяха открити близо до Свиленград. Кошутата

...
Останките на кошутата Кибела бяха открити близо до Свиленград. Кошутата
Коментари Харесай

Бракониери убиха благороден елен край Свиленград

Останките на кошутата Кибела бяха открити покрай Свиленград.

Кошутата е открита след сигнал на специалисти от фондация По-диви Родопи и инспекция на място с представители на районно управление (на МВР) Свиленград и РДГ Кърджали.

Фондацията от години работи за връщането на тези животни в Източните Родопи. Благородният елен е един от общо 80-те освободени животни през последните пет години. Кибела бе освободена дружно с още шест други кошути на територията на дивечовъден сектор " Студен бунар ", Източните Родопи през февруари тази година. На пет от освободените благородните елени специалистите сложени GPS GSM предаватели, което разрешава на екипа да следи всяко тяхно придвижване в действително време. С помощта на новите технологии половин година по- късно със страдание научихме, че един от тях е станал жертва на бракониери. 

„ Надяваме се взаимните действия на полиция, горски и ловни специалисти и природозащитни организации да доведат до залавяне на бракониерите, които да бъдат съответно осъдени “, сподели Стефан Аврамов, отговорник за разселването на елените към Фондация „ По- диви Родопи “. За намирането на натрупа оказва помощ и включването на специфичен екип за битка с отровите, който от години патрулира в Източни Родопи. Благодарение на особено подготвеното куче Барс специалистите и полицията бързо намират останките и правят оглед на местопроизшествието.

По случая е формирано е досъдебно произвеждане по Наказателния кодекс. В случай, че бъдат хванати с изключение на наказването по Наказателен кодекс, бракониерите ще би трябвало да се разделят с правото си на лов и да заплатят съществено обезщетение за убитото животно. 

Благородният елен е едно от постоянно рисуваните диви животни в тракийските гробници. За страдание типът е бил съвсем липсващ от региона поради бракониерство, като обособени животни са непокътнати по граничните елементи на Източните и Западните Родопи в държавно ловно стопанство " Женда ".

Възстановяването на популацията от елени лопатари и благородни елени се реализира рамките на плана „ Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите “, създаден от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското сдружение за отбрана на птиците. Проектът е финансиран по програмата LIFE на Европейска комисия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР