Останките на испанския диктатор Франсиско Франко бяха преместени от внушителен

...
Останките на испанския диктатор Франсиско Франко бяха преместени от внушителен
Коментари Харесай

Преместиха останките на испанския диктатор Франскиско Франко

Останките на испанския деспот Франсиско Франко бяха преместени от величествен пантеон край Мадрид в фамилна гробница, където почива брачната половинка му Кармен Поло. Така социалистическото държавно управление в Мадрид извършва свое основно заричане с мотив, че страната не може да възхвалява фашистки водач, управлявал близо 40 години. Семейството на Франко загуби дългогодишна правосъдна борба против ексхумацията.

Министърът на правораздаването, патолози, духовник и 22-ма наследници на Франко бяха измежду малцината позволени до ексхумацията в комплекса, издълбан в планина на 50 километра от Мадрид, в това число с насилствен труд на политически пандизчии.

Там почиват над 30 000 починали в Гражданската война през 30-те години, извоювана от националистите с поддръжката на Хитлер и Мусолини против левите сили. Кран повдигна надгробната плоча с тегло звук и половина, а тленните остатъци бяха превозени с хеликоптер до фамилна крипта в мадридско гробище.

Семейството не получи позволение да покрие ковчега с националния байрак и употребява флага от погребението през 1975. В особено изказване служебният министър председател Педро Санчес разгласи завършек на поклонението пред деспот, и го назова анахронизъм и огорчение за демокрацията.
Педро Санчес - и.д. министър председател на Испания: Модерна Испания се роди от опрощението, само че не може да е рожба на забравата.
Стотина последователи на Франко стачкуваха против ексхумацията, приветствана от близки на жертвите на диктатурата.

Критици видяха опит на социалистическия кабинет да отклони вниманието преди изборите другия месец.
Ернесто Родригес: Гледат да спасят банките, не хората. Искат да привлекат вниманието и да заявят " Вижте какъв брой сме прогресивни ", само че в действителност не обръщат внимание на обществените проблеми.
От 1977 година в Испания работи прошка за франкисткия интервал, а Испания се трансформира във водеща народна власт. Закон от 2007 година признава жертвите и от двете страни и планува помощ за потърпевшите от диктатурата.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР