Останки от римско жилище с глинен водопровод, както и гроб

...
Останки от римско жилище с глинен водопровод, както и гроб
Коментари Харесай

EVN изрови римско жилище в центъра на Пловдив

Останки от римско жилище с глинен тръбопровод, както и гроб откриха сътрудници на EVN Топлофикация при изкопни действия в центъра на Пловдив. Археологическите находки са по ул. „ Г. М. Димитров “ (в непосредственост до кръстовището с ул. „ Цар Асен “). Според експертите разкритите структури датират от II - IV в. сл. Хр.

Изкопните действия се правят за присъединение на постройка към топлопреносната мрежа. В резултат на направена комисия от специалисти към Министерство на културата и направен протокол EVN Топлофикация е предприелa дейности за теренно изследване на находките. След привършване на дейностите по изследването, се чака оглед от нова комисия към Министерството на културата за приемане на резултатите от него. Работата по построяването на топлопровода може да продължи след позволение от специалисти към Министерството на културата. Изпълнението на обекта се прави под управлението на археолог Мая Мартинова към Регионалния археологически музей – Пловдив.

Не за първи път EVN Топлофикация разкрива и консервира археологически находки по време на своята активност. През 2012 година отново в центъра на града сдружението разкри раннохристиянска гробница от IV в. сл. Хр. със фрески, изобразяващи чудесата на Христос. EVN Топлофикация финансира дейностите по цялостното откриване и консервиране на обекта. Към момента античната гробница може да се види в Регионалния археологически музей – Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР