Останки от римско жилище и древен гроб откриха работниците на

...
Останки от римско жилище и древен гроб откриха работниците на
Коментари Харесай

EVN изрови римско жилище в центъра на Пловдив СНИМКИ

Останки от римско жилище и античен гроб откриха служащите на EVN Топлофикация при изкопни действия в центъра на Пловдив .

Находката е на ул. „ Г. М. Димитров “ покрай кръстовището с ул. „ Цар Асен “. Според експертите разкритите археологически структури датират от II - IV в. сл. Хр.

Мястото се намира в края на античния Филипопол. Точно в този регион са били последните инсули на римския град.

Те са били отвън крепостните стени. То съответствува с картата на археологическите места в града, която бе показана преди година Марица.бг.

На терена има остатъци от древен тръбопровод с огромни глинени тръби .

Изкопните действия се правят за присъединение на постройка към топлопреносната мрежа. В резултат на направена комисия от специалисти към Министерство на културата и направен протокол EVN Топлофикация е предприелa дейности за теренно изследване на находките.

След привършване на дейностите по изследването, се чака оглед от нова комисия към Министерството на културата за приемане на резултатите от него.

Работата по построяването на топлопровода може да продължи след позволение от специалисти към Министерството на културата.

Изпълнението на обекта се прави под управлението на археолог Мая Мартинова към Регионалния археологически музей – Пловдив .

Предишните находки

Не за първи път EVN Топлофикация разкрива и консервира археологически находки по време на своята активност. През 2012 година наоколо сдружението разкри раннохристиянска гробница от IV в. сл. Хр. със фрески, изобразяващи чудесата на Христос.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР