Останки от раннохристиянска базилика са открили варненски археолози в покрайнините

...
Останки от раннохристиянска базилика са открили варненски археолози в покрайнините
Коментари Харесай

Варненски археолози откриха раннохристиянска базилика край Звездица

Останки от раннохристиянска базилика са разкрили варненски археолози в покрайнините на село Звездица. По находката спeциалистите работят през миналия археологически сезон. Храмът се намира единствено на няколко километра от раннохристиянския манастир в околност Джанавара. Представлява една от най – огромните представителни раннохристиянски църкви от покрайнината на Одесос. Това сподели доктор Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей, работил по разкопките. Той взе участие в представянето на резултатите на РИМ от миналия археологически сезон, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Градежът на зданието е безценен. Датира от шести век. Към момента са разкопани елементи от кораба и олтара на църквата, които дават изясненост по какъв начин е изглеждал храмът в целокупност.

Обектът се намира в залесен регион, през който минава към този момент необработен път. Миналогодишните разкопки са финансирани от Община Варна. Д-р Тенекеджиев дефинира находката като извънредно обещаваща и се надява през идния сезон да бъдат отпуснати и държавни средства.

През 2022 година са траяли и разкопките на раннохристиянския манастир на Джанавара. Археолозите са работили главно по представителния двор, през който са минавали поклониците. Откритията удостоверяват хипотезите на учените. Считат, че това е може би най – значимият раннохристиянски комплекс в Одесос. Той се е виждал отвред и е впечатлявал с визия и размери.

За страдание обектът продължава да бъде заплашен поради административни неуредици. За това сигнализира д – р Тенекеджиев.
По думите му има два нотариални акта. Единият е за земята, а другият е за старините. И двата са към разнообразни министерства. Всичко това пречи да се вземат съответни ограничения за съхранението на историческата полезност, както и за кандидатстване по разнообразни планове. Ситуацията е такава от години и изгледи да се откри решение няма. Междувременно консервационните ограничения, взети на този стадий, към този момент стартират да не правят работа.

„ Най – значимият раннохристиянски монумент на 14 века е в окаяно положение. Всички взети ограничения се разрушават “, сподели още археологът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР