Останки от най-древния жител, обитавал района на Горна Оряховица са

...
Останки от най-древния жител, обитавал района на Горна Оряховица са
Коментари Харесай

Изложба показа най-древния жител на Горна Оряховица

Останки от най-древния гражданин, обитавал региона на Горна Оряховица са показани в галерия, подредена в Историческия музей в железничарския град. Това е и акцентът в експозицията, показваща находките, открити по време на Археологическо лято – 2018 година на древнат акрепост Ряховец.

По неписано предписание на археолозите, екипът се натъква на находката в последните дни на разкопките. В непосредственост до външната лицева част на северната крепостна стена проучвателите откриват заравяне на дете от тракийските племена, обитавали района преди 5000 години. Възстановката на гроба и преместването на скелета парченце по парченце е дело на доктор Надежда Атанасова от Националния антропологичен музей към Българска академия на науките. Стъкленият саркофаг, в който са експонирани останките пък, е дело на Стефан Пимпирев, който е измежду многото доброволци, помагащи на Музея и археолозите в напъните им да осветят предишното на Ряховец и покрайнините.

 go-1 Директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов насочи признателност към всички, които са помогнали и подкрепили идеята Ряховец. На формалното разкриване на изложбата на Археологическо лято – 2018 година участваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева, екипът на разкопките с началник Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей – Велико Търново и заместник-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица.

Представянето на някои от находките от четвъртата експедиция на крепостта събра представители на науката като шефа на Регионалния исторически музей в остарялата столица доктор Иван Църов, научния съветник на разкопките проф. доктор Хитко Вачев, археолога Александър Чохаджиев и още доста археолози, историци, учени от района и запалени по предишното горнооряховчани. На откриването на експизицията в Музея пристигнаха и доста деца, множеството от които са работили на разкопките като част от неповторимата за страната Археологическа школа.

Директорът Пламен Мадемов благодари на РИМ, с чиято помощ е била експонирана изложбата, както и на проф. доктор Константин Дочев, който е помагал по нумизматичната част. „ Оценка за всичко, което се прави, пък е наличието и упътванията на създателя на Музея Йордан Димитров “, сподели още Пламен Мадемов.

Директорът на музея напомни в резюме 4-годишната история на разкопките, заслугите на институциите, най-много на Община Горна Оряховица, която поде самодейността и обезпечава главната част от финансирането, на останалите министерства и институти, които поддържаха материално или логистически идеята. С благодарствени грамоти бяха почетени спомоществователите, основали по-добри условия за екипа на разкопките. Грамоти получиха всички възпитаници от СУ „ Георги Измирлиев ”, СУ „ Вичо Грънчаров ”, СУ „ Емилиян Станев ”, ЕГ „ Проф. доктор Асен Златаров ”, които се включиха в Археологическата школа и работиха наред с учените на разкопките. Бяха почетени и най-запалените дребни доброволци, помагали цяло лято да се почистят и систематизират находките.

„ В това че Музеят е претъпкан и виждам толкоз уважавани сътрудници и най-много толкоз младежи, които желаят да прозрат в нашето минало, разбирам, че трудът ни си е коствал. Това беше най-дългият, най-дъждовният, най-посещаваният сезон на Ряховец. И сезонът, задал най-вече въпросителни. Археологията е просвета на загадките, която се гради с годините. Подкрепата за тези младежи, които ще продължат да вземат решение въпросителните, на които попаднахме ние, е не по-малко значима от самите находки ”, съобщи ръководителят на археологическия екип Илиян Петракиев, откривайки изложбата.

„ Закривайки Археологическо лято – 2018, започваме подготовка за Археологическо лято – 2019 “, сподели пред присъстващите кметът инж. Добромир Добрев. Той за следващ път заявява поддръжката на Общината, която всяка година финансира разкопките с 20 000 лв. от локалната хазна.

„ Дори единствено с цел да забележим ентусиазма на децата, които се трудят на крепостта, си коства. Не се бях интересувал от археология, само че преди 4 години доктор Хитко Вачев и Илиян Петракиев ме увлякоха в това начинание. Благодаря им, благодаря и на целия екип, че възпламениха освен мен, само че и децата на Горна Оряховица по тази концепция. Подготвяме един в действителност величествен план за крепостта и се надявам още следващата година да имаме финансиране, с което да го осъществяваме и да представим миналато на района ни пред колкото се може повече хора. При всички случаи обаче разкопките и през идващото лято ще имат нашата поддръжка “, даде обещание кметът инж. Добромир Добрев.

Изложбата с находките от последния археологически сезон ще остане подредена м Историческия музей един месец.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР