Останки от късноантична баня намериха археолози в историческия център на

...
Останки от късноантична баня намериха археолози в историческия център на
Коментари Харесай

Археолози откриха късноантична баня в центъра на Варна

Останки от късноантична баня откриха археолози в историческия център на Варна. Руините бяха открити предходната година при изкопни работи за градеж на нова постройка. Проучванията демонстрираха, че откритата постройка е била употребена като баня, заяви за Българска телеграфна агенция зам. научният началник на разкопките Елена Мирчева от Археологическия музей в града.

Тя посочи, че през предходната година е проучена единствено дребна част от имота, а от откритото са направени заключения, че евентуално откритата остаряла постройка е била градското водохранилище с нимфеум като градска чешма. Мирчева добави, че през тази година екипът е попаднал на други елементи, където има хипокауст /подово отопление/, което е особено за античните бани. По думите ѝ сигурно постройката в първичния си тип, при своето изграждане евентуално при започване на 5-ти век, е била баня. На по-късен стадий е била преустройвана и може би е функционирала и като градско водохранилище.

Средновековна синагога е разкрита при археологическите изследвания на крепостта "Трапезица "

Проученото пространство не е доста огромно, само че е извънредно богато на информация и на находки, добави Мирчева. По думите ѝ е открит доста керамичен материал, който удостоверява, че постройката е функционирала през 5-ти и 6-ти век. Намерен е и извънредно богат нумизматичен материал. Досега са открити повече от 200 монети в двете хипокаустни пространства. Сградата е била богато украсена, открити са мраморни облицовки, подови подиуми, скъпи мазилки в разнообразни цветове, което демонстрира че е била доста внушителна.

Проучването, което се прави сега, е към своя край, тъй като договорът е за избрана площ, сподели още археологът. По думите ѝ към този момент има подписан контракт за проучване в прилежащия имот, където античната постройка продължава.

Министър Банов връща от Германия нелегално изнесени български археологически ценности
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР