Останете си вкъщи! Призовават медици, държавници, актьори, певци, активисти, медии.

...
Останете си вкъщи! Призовават медици, държавници, актьори, певци, активисти, медии.
Коментари Харесай

Работата от вкъщи - изпитание в наша полза

Останете си у дома! Призовават медици, държавници, артисти, артисти, деятели, медии. И доста хора останаха вкъщи. Работят от у дома. Сбъдната фантазия? Или ненадейно тестване? И в двата случая е нова обстановка, която неизбежно постанова реорганизиране на всекидневието, пренареждане на целите и асимилиране на нови умения.

И в случай че работата от у дома или така наречен home office е добре прочут механизъм в някои компании и даже жанр на живот за свободните специалности, то за доста хора е предизвикателство, с което би трябвало да се оправят в незабавен порядък. Как този преход може да е по-лек, какви са удобствата и компликациите, по какъв начин да се усъвършенства организацията на времето и работната работливост? Отговор на тези въпроси дават двама "дигитални номади ", които са избрали да работят отдалечено и повече от три години не са стъпвали в офис. Евелина Миленова е маркетинг съветник, а Севгин Мустафов е изпълнителен шеф на софтуерна компания.

Предизвикателство в наша изгода

"Има хора, които харесват да са сами, и за тях тази обстановка е благословия. Има и други, за които това е безспорен пъкъл. Важно е да приемем обстановката такава каквато е и в случай че виждаме работата от у дома като предизвикателство, дано да разбираме, че това е в наша изгода ", споделя Евелина Миленова. По думите й хората би трябвало да осъзнаят какво благополучие е, че могат да работят от у дома, тъй като има специалности, при които това не е допустимо и води до финансови проблеми.

"Работата от у дома дава опция на чиновниците, на които това им харесва, да потвърдят, че могат да са продуктивни даже отвън офиса. Това би могло да е мотивация да организираш себе си по подобен метод, че да докажеш на твоя шеф, че си еднообразно добър служащ, без значение дали си в офиса, или у дома ", показва преимуществата Миленова. Според нея отдалечената работа икономисва разноски за работодателите. В един по-дългосрочен проект сегашната обстановка е и опция за работодателите да осъзнаят, че концепцията на това някой да работи за теб не е да му плащаш за времето, в което е в офиса, а за работата, която действително прави, отбелязва тя.

В сегашните условия работата от у дома е по-трудна, тъй като не може да разнообразяваш с работа от кафене или от парк, да вземем за пример, споделя Севгин Мустафов. Той предлага на хората да видят изключителното състояние като опция да изградят едно-две нови умения, които ще са им потребни във всяка една активност и след рухването на карантината - да вземем за пример да упражняват да са фокусирани и дисциплинирани.

Азбука на работата от у дома. Самодисциплина и фокус

Без самодисциплина човек не може да работи дейно и продуктивно от у дома, акцентира Миленова. "Когато хората работят в офис, има външно наложена дисциплинираност, т.е. наложително би трябвало да се приведеш в избран тип, би трябвало да отидеш до работното си място, там спазваш избрани правила и граници. Не може да си легнеш на дивана. Вкъщи никой не те вижда, не те управлява, няма външно наложени ограничавания и в този миг рискуваш да се отпуснеш прекалено много ", изяснява тя. Ето за какво самодисциплината става извънредно значима - не външните ограничавания, а ти самичък да си наложиш граници, които ти оказват помощ и са положителни за теб.

Това не са ограничавания в смисъл "лишавам се от нещо ", а по-скоро "поставям си рамки, които ми разрешават да върша по-добре нещата, които желая ", прецизира тя.
Самодисциплината по думите й не се тренира от през днешния ден за на следващия ден, а е развой, който изисква време. Започваш с дребни стъпки, създаваш си стратегия - ставам в толкоз часа, закусвам, упражнявам, работя, отпочивам си, т.е. да имаш ред в всекидневието, който да следваш. Ако човек изгуби този ред, става мъчно, счита Миленова.

Тя дава образец със своя опит - всеки ден сформира лист с неща, които желае да направи за себе си преди да стартира работа. "Когато имаш външни условия към теб и ги спазваш, това значи, че имаш организацията да отговаряш на външен престиж. Ако не успяваш да поемаш отговорност към себе си, то ти не приемаш себе си като престиж, което в последна сметка опира до уважението и любовта към себе си. Точно поради това за мен беше доста значимо да изградя действия, които правя всяка заран, единствено и само за мен - неща, които са ми приятни. Защото, в случай че аз се усещам добре, то и работя
по-добре ", изяснява тя.

План, ритуали и награди

Съставянето на проект за деня и седмицата са различен инструмент за по-добра работна успеваемост, считат и двамата. Да разпишеш дейностите, които ще извършваш, дилемите, които си поставяш. Добре е да започнеш с дребни, постижими цели, с цел да имаш тласък да продължиш, поучава Миленова. Не очаквайте още от началото да бъдете съвършени и да съумеете да спазите всичко, по-скоро осъзнайте, че това е развой, при който стартирате отнякъде и с времето се подобрявате, изяснява тя и предлага последователно да си слагаме малко
по-трудни задания, с цел да можем да надграждаме.

Добре е да си създаваш ритуали и да изградиш привички, които са потребни за теб, предлага Мустафов. Според него всеки може да опитва разнообразни неща, с цел да открие кое работи най-добре за него. Хубаво е да се наблюдаваш, да се познаваш и да правиш това, което подтиква продуктивността ти, счита той. Изграждането на ритуали оказва помощ да не се разсейваш. Например, подреждаш си бюрото по комфортен за теб метод, взимаш си тефтерче, вода или каквото ти е нужно, с цел да се чувстваш удобно и когато свикнеш с това, към този момент другите неща не лишават от вниманието ти, поучава той.

Стимулиращо е и да си даваш награди, показва той и дава образец със своя режим - работи фокусирано 25 минути, след това си дава отмора, и още веднъж - 25 минути работа, след това отмора. Може да си измислиш и други поощрения, нещо, което ще е прелестно за теб след интервала на работа.

Изкушението на пижамата

Да работиш по пижама може да е комфортно, само че не е в интерес на продуктивността, поради чувството за отмора, което дава, считат и двамата. Моят някогашен началник даже се облича публично всяка заран, без значение че е у дома, тъй като това му оказва помощ да се настрои на работна вълна, споделя Миленова.

Когато отиваш в офиса, настройката ти е да работиш, а у дома настройката е друга -да си почиваш. Ето за какво и двамата предлагат да се обособи едно място вкъщи, което да назовем "работно ", с цел да е по-лесно да настроим мисленето си. Не е добре да се работи от спалнята, тъй като нормално човек свързва мястото с релакс и се оказва мъчно да се концентрира. "Важно е да се опиташ да спазваш елементарния график, който имаш и в офиса. Да не го изменяш доста, с цел да не се отпускаш ", добавя Миленова.

Физическа интензивност и дишане

Движението е безусловно наложително, изключително в този момент, когато сме лимитирани да се разхождаме на открито, акцентира Миленова. Физическата интензивност усъвършенства тонуса, грижи се за имунната ни система, поддържа здравето ни и ни прави по-фокусирани, акцентира тя. Един работохолик, когато работи от у дома може да не стане с часове даже да яде, споделя тя.

Ето за какво съгласно нея е добре да отделим преднамерено време всеки ден за подготовка по наш избор - извършения, йога, пилатес, аеробика или каквото е прелестно за нас.

Има и доста огромен психически товар в сегашната изключителна обстановка - освен би трябвало да стоим у дома, само че и не излизаме постоянно на открито, не поддържаме връзка както преди, слушаме отрицателни вести, отбелязва Миленова. Ето за какво тя мощно предлага хората да отделят по 15 минути дневно, в които да се концентрират върху дишането си - просто човек да спре, да седне в комфортна позиция, със затворени очи и да насочи цялото си внимание върху дишането - поемам дъх, издишвам, поемам дъх, издишвам, поемам дъх, издишвам. Това просто упражнение оказва положително въздействие върху успокояването, подобряването на тонуса и концентрацията, уверена е тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР