Остана в миналото времето, когато строителни проекти на стойност 50-100

...
Остана в миналото времето, когато строителни проекти на стойност 50-100
Коментари Харесай

4 транспортни проекта, променящи бъдещето на страни и континенти

Остана в предишното времето, когато строителни планове на стойност 50-100 милиона $ изглеждаха нещо грандиозно и впечатляващо.

В актуалния свят инфраструктурни мегапроекти са нормални. Те естествено притеглят доста вложители, а реализирането им постоянно надвишава десетки и стотици милиарди $.

Такива транспортни планове трансформират образа на съответните райони, способстват за икономическия напредък, основават нови работни места и развиват търговията сред страни и континенти.

Разказваме за 4 доста огромни плана на тунели и мостове, които съгласно анализатори са в положение да трансформират бъдещето на цели страни и континенти.

Тунел през Беринговия пролив

Тунелът под Беринговия пролив ще сътвори инфраструктура за транспортни връзки сред Северна Америка и Азия. В момента има доста спънки за реализирането на подобен план. Те са свързани с дизайн, инженерни решения, както и с финансирането на подобен план, написа vestifinance.ru. Независимо от това, изгодите от плана ще бъдат големи.

Най-вероятният вид е план, съчетаващ тунел и мост, свързващ Чукотка и Аляска.

Още през 1890 година губернаторът на щата Колорадо (САЩ) Уилям Гилпин за пръв път изрича концепцията за свързване на Северна Америка и Евразия с железопътна фериботна връзка.

Идеята е подкрепена от ръководителя на Съюза на тихоокеанските пътища на Съединени американски щати и е включена в проекта на американския железопътен магнат Едуард Хариман, който щеше да разшири плана и да включи построяването на железопътна линия в Източен Сибир. За задачата даже се основава акционерното сдружение " Транс Аляска-Сибир ".

След отхвърли на съветското държавно управление да отдели имоти земя за построяването на железницата, сдружението банкрутира.

През 1905 година Николай II утвърждава проектирането на железопътния мост, само че тези проекти не са предопределени да бъдат осъществени, защото стартира Първата международна война и Октомврийската гражданска война.

По-късно са правени няколко оферти, само че сега има редица спънки, които попречват осъществяването на плана.

По-специално, специалистите означават, че на съветската територията, от където би трябвало да тръгне тунелът, липсва нужната инфраструктура - да вземем за пример, най-близките железници са на прекомерно огромно разстояние.

През 2008 година съветският президент Владимир Путин утвърди проект за развиването на този район до 2030 година.

От друга страна, в Аляска също липсва инфраструктура, по-специално железници. Най-близкият град е Номе, който се намира на много доста разстояние от мястото, където ще тръгне тунелът. Освен това няма задоволително развита транспортна връзка сред град Номе и други градове в Аляска.

Общата стойност на плана се прави оценка на 65-100 милиарда $.

Пространство на Дариен

През 1937 година страните от Северна и Южна Америка подписват Конвенцията за Панамериканската автомагистрала. Това е съглашение за създаване на магистрална система, свързваща всички страни, подписали документа.

През идващите години на двата континента е построена комплицирана пътна система, като се изключи дребен сектор, свързващ Панама и Колумбия. Този терен беше наименуван пространството на Дариен.

Намира се в Панама (провинция Дариен) и Колумбия (департамент Чоко), има размери от към 160 км на 50 км. Територията е покрита със селви и блата, при които построяването на пътища е извънредно мъчно, заради което пространствоот на Дариен е единственото спиране на Панамериканската автомагистрала.

Разстоянието сред двете елементи на Панамериканската автомагистрала е 87 километра. От страна на Панама пътят приключва в град Джависа, а от колумбийската страна - покрай Чигородо. Между тях са националните паркове Дариен и Лос Катиос, които са включени в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.

Има благоприятни условия да се заобиколи този сектор по море, защото има редица трудности, които пречат на построяването на пътища на този терен.

От географска позиция пространството на Дариен се състои от два района. В южната част се намира делтата на река Атрато, която основава блатисти терени с широчина 80 км, а северната област се състои от планините Серания дел Дариен, обрасла с влажна тропическа гора, височината на която доближава 1875 м (връх Такаркакуна) и Серания дел Пире.

Освен това на територията има непроницаема джунгла, в която живеят доста диви животни - крокодили, каймани, отровни паяци и мравки. Има и комари, които придвижват малария.

Въпреки това има освен естествени спънки за построяването на пътища в региона. Много държавни управления се притесняват, че отварянето на безплатния проход в региона ще отвори нов маршрут за превозване на опиати и други контрабандни стокиа.

Подводен тунел сред Япония и Южна Корея

Тунелът сред Япония и Южна Корея е план, който ще свърже двете страни с подводен тунел през Корейския пролив през островите Ики и Цушима.

Първите хрумвания за построяването на подобен тунел се появяват още през 1917 година. Оттогава към плана се водят полемики, в това число на най-високо равнище, където управляващите на Корея и Япония показват своите хрумвания.

Проектът обаче има своите трудности. Първото е огромното разстояние сред страните. Освен това пораждат разногласия във връзка с икономическата изпълнимост на подобен план, защото разноските за неговото осъществяване са прекомерно високи.

Според някои оценки, построяването на плана ще изисква повече от 90 милиарда $. В същото време някои анализатори се съмняват, че сходни разноски ще се оправдаят.

Мост през пролива Гибралтар

Гибралтарският пролив е стеснен проток, който разделя Европа и Африка. Геологическите проблеми обаче пречат на построяването на мост през пролива. Тези трудности са свързани с дизайнерските характерности, както и с инженерните провокации.

През 1979 година държавните управления на Испания и Мароко образуват взаимен комитет, който да изследва свързаността на двата континента. Това стана основата на по-големия план на Euromed Transport.

През годините бяха препоръчани доста хрумвания за създаване на тунели и държавните управления както на европейските, по този начин и на африканските страни биха се радвали, в случай че най-малко един от тях бъде изпълнен.

Засега обаче никой от тях не се е доближил до стадия на строителството, защото в действителност реален и съответен с нужното финансиране проект не е показан.

Според изчисленията, построяването на подобен мост ще отнеме 15 години, а цената му може да доближи 25 милиарда $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР