остана неясна и към 26 септември. Украинските сили продължиха настъпателните

...
остана неясна и към 26 септември. Украинските сили продължиха настъпателните
Коментари Харесай

ISW: Руските войски са разкъсвани от проблеми, докато Киев напредва

остана неразбираема и към 26 септември. Украинските сили продължиха настъпателните дейности в западната част на Запорожка област и в посока Бахмут, заяви Генералният щаб на Украйна.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за бойните дейности в Украйна.

Блогър, обвързван с Кремъл, твърди, че украинските сили са достигнали северните околности на Новопрокоповка (на 13 км южно от Оригов). Все още не са дали отговор непосредствено на изказване от източник, за който се оповестява, че е обвързван с съветските въздушнодесантни сили, че украинските сили управляват половината от Вербове (18 км югоизточно от Оригов) към 24 септември. ISW не е намерил доказателства, а източникът, който го оповестява, има доста малко почитатели. Заслужава да се означи, че други източници не са дали отговор на тези изказвания.

На 26 септември съветският президент Владимир Путин награди съветската 58-ма част с почетното звание " Гвардия " . Южен боен окръг дава отговор за настоящата съветска защита против украинските контранастъпателни интервенции в Южна Украйна.
 ISW: Ситуацията към Вербове остава неразбираема
ISW: Ситуацията към Вербове остава неразбираема

Противоречиви версии за триумфи на Киев и съмнително съветско безмълвие

Вероятно унищожени детайли от 42-ра мотострелкова дивизия на съветската 58-ма общовойска войска от ден на ден контраатакуват в региона на Новопрокоповка. Това допуска, че украинските контраофанзивни интервенции може да са унищожили относително по-елитни съветски въздушнодесантни детайли , които са виновни за контраатаката в региона. Елементи на 70-и и 71-ви гвардейски мотострелкови полкове на 42-ра мотострелкова дивизия все по-често вземат участие в лимитирани контраатаки покрай Новопрокоповка през последната седмица. Руски блогър твърди, че детайли на 42-ра мотострелкова дивизия са изтласкали украинските сили от позиции покрай Новопрокоповка на 25 септември.

Елементи от 70-и, 71-ви и 291-ви мотострелкови полкове на 42-ра мотострелкова дивизи я постоянно участваха в бойни дейности и контраатаки против украинските сили на най-предните съветски отбранителни позиции в региона на Оригов, преди да се изтеглят зад съветския защитителен пласт сред Върбове и Солодка Балка (на 20 км южно от Оригов) в средата до края на август.

Възможно е също по този начин елементи от 70-ти и 71-ви мотострелкови полкове да са задържали позиции покрай Новопрокопивка, откакто са се изтеглили от позиции по-на север и в този момент се сблъскват с украинските сили, тъй като украинското нахлуване е достигнало покрайнините на Новопрокопивка. Приблизително един месец отмора и вероятно възобновяване надали ще компенсират забележителното утежняване, което елементи от 70-ти и 71-ви мотострелкови полкове претърпяха, до момента в който се защитаваха по-рано в контранастъплението. Елементите на 810-а морска пехотна бригада (Черноморския флот) по сходен метод се защитаваха , с цел да задържат най-предните отбранителни позиции по-рано в контранастъплението, а украинските контранастъпателни интервенции неотдавна направиха борбата с тези детайли неефективни.
 Русия сподели командира на Черноморския флот след спекулациите, че е умрял
Русия сподели командира на Черноморския флот след спекулациите, че е умрял

Той бе сниман да участва на видеоконференция с министъра на защитата Сергей Шойгу

Междуетническото напрежение наподобява сее разделяне сред детайлите на съветския 42-ри гвардейски мотострелкови полк, които се отбраняват против украинската контраатака в западната Запорожка област. Арсен Темираев, мобилизиран военнослужещ от Република Северна Осетия-Алания, служител в 70-и гвардейски мотострелков полк, разгласява видео на 25 септември, в което се твърди, че съветската военна полиция от 70-и полк е пребила него и други бойци от 71-ви гвардейски мотострелкови полк. 3-ти батальон на полка в Токмак на 24 септември.

Темираев твърди, че военната полиция е попитала за етническата му принадлежност, преди да каже на Темираев , че " Русия е за руснаците ". Темираев твърди, че военната полиция е била него и другите военнослужещи, тъй като локален гражданин на Токмак твърди, че бойците са насилвали полово деца - закононарушение, което Темираев отхвърля да е направил. Той се оплака, че " нацистите са от другата (украинска) страна, само че се оказва, че те са измежду нас ".

Ръководителят на Северноосетино-Аланската република Сергей Меняйло твърди, че доброволческите батальони " Щурм Осетия " и " Алания " в региона са удостоверили случая. Меняйло рапортува за случая на командването на Южния боен окръг, което осведоми командващия 58-а общовойскова войска и назова случая недопустим за всеки съветски боец. Междуетническите напрежения сред съветските елементи, настоящи на фронтовата линия и покрай тила на западна Запорожка област, може да застрашат целостта на съветската защита и сплотеността на частите на фона на последните украински триумфи в региона.

Междуетническото напрежение може също да заплаши по-широкото състояние на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров в съветската политическа сфера на фона на продължаващия спор към сина на Кадиров. На 25 септември Кадиров разгласява фрагменти на сина си Адам, който бие арестуван мъж, упрекнат в изгаряне на Коран и го похвали.
 Кадиров се гордее със сина си, пребил пандизчия, запалил Корана
Кадиров се гордее със сина си, пребил пандизчия, запалил Корана

Кадиров дава все по-голяма гласност на тримата си синове

Инцидентът провокира разнообразни осъждания и апели за следствие от съветски публични лица. Ръководителят на Руския съвет по правата на индивида (СПЧ) Валери Фадеев съобщи, че изгарянето на Корана е съществено закононарушение, само че чиновниците би трябвало да съблюдават разпоредбите за задържане на обвинени, до момента в който членът на СПЧ Ева Меркачева прикани за следствие и назова обстановката " предизвикателство за цялата правна система на Русия. "

Меркачева насочи едва завоалирана рецензия към Чеченската република, потвърждавайки, че " в съответен район (Чеченската република) те са посочили, че правят закононарушения и нищо няма да им се случи по-късно " .

Други съветски публични лица, в това число комисарят по правата на индивида Татяна Москалкова, приканиха Адам Кадиров да дава отговор за закононарушението си пред съветски съд.

Съобщава се, че Кадиров е дал отговор на въпрос на публицист за следващи дейности с изказванието, че не е бил очевидец на нападението и уверението, че Адам ще бъде осъден, в случай че съветски съд го осъди.

ISW от дълго време следи напрежението сред чеченски и нечеченски чиновници и военни елементи, а прочувствените реакции на висши съветски чиновници допускат, че политическата позиция на Кадиров може да е незадоволителна, с цел да отбрани сина му от следствията от тази обстановка.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу разиска настоящите старания на съветското Министерство на защитата (МО) за увеличение на бойните качества на съветските въздушнодесантни сили и прибавяне на детайли, сходни на тези, които нормално се намират в мотострелковите елементи, евентуално за по-добро привеждане в сходство на детайлите с техните сегашни бойни функции в Украйна. Шойгу съобщи по време на тирада пред колегията на съветското министерство на защитата на 26 септември, че съветското МО ползва ограничения за увеличение на бойния капацитет на съветската посредством основаване на нови десантно-щурмови формирования и увеличение на разследващите, ударни и огневи качества.

Шойгу съобщи, че съветското МО съвсем е приключило образуването на пета съветска дивизия ВДВ, 104-та ВДВ  дивизия и спомагателен парашутен полк, зависещ на съветската 106-а гвардейска въздушно-десантна дивизия.
 Шойгу оглежда дронове, ракети и Противовъздушна отбрана в Иран
Шойгу оглежда дронове, ракети и Противовъздушна отбрана в Иран

Той организира диалози с военното управление на страната

Руските сили направиха серия от удари с безпилотни самолети Шахед-131/136 по пристанища и военни цели в Украйна в нощта на 25 против 26 септември. Украински военни чиновници оповестиха, че съветските сили са изстреляли 38 дрона от Краснодарски край и нос Чауда, Крим, ориентирани към украинската пристанищна и гранична инфраструктура и че украинската противовъздушна защита е свалила 26 дрона. Руските сили удариха фериботния пункт Орловка-Исачеа, който свързва Одеска област и Румъния, а представителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи сан Наталия Хуменюк отхвърли спекулациите, че съветските дронове са минали на румънска територия.

Геолокирани фрагменти демонстрират, че съветските сили са унищожили украински изтребител МиГ-29 на летище Кулбакино в Николаевска област.

Руски и западни източници значително настояват, че командирът на съветския Черноморски флот (BSF) адмирал Виктор Соколов е жив, откакто съветското септември, макар че обстановката остава неразбираема към този миг. Руски и западни източници значително спекулираха, че фрагменти, оповестени от съветското МО на 26 септември от изявленията на Шойгу на съвещанието на борда на съветското МО, хипотетично демонстрират, че Соколов участва посредством конферентна връзка. Украинските сили за специфични интервенции по-рано оповестиха на 25 септември, че украинският удар против централата в Севастопол на 22 септември е умъртвил Соколов. Руски публични лица към момента не са дали отговор, потвърждаващ или отричащ известията за гибелта на Соколов.
 Дронове и тази нощ летят по Украйна
Дронове и тази нощ летят по Украйна

В редица области бе оповестена паника

Украинските сили за специфични интервенции обявиха на 26 септември, че обясняват информацията за вероятната гибел на Соколов, само че наличните източници сочат, че той е мъртъв.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи на 26 септември, че не е получил никаква информация от съветското МО по въпроса и че Кремъл няма какво да каже, защото това е " извънредно прерогатив на съветското МО ".

В момента ISW не е квалифициран да направи оценка .

Съобщава се, че съветското министерство на защитата е наело някои някогашни чиновници на групата " Вагнер " за частни военни компании (ЧВК), свързани с МО, които се бият в Украйна, до момента в който договарянията сред съобщаваното управление и съветската Национална армия (Росгвардия) са в застой заради несъгласия по отношение на независимостта и сплотеността на групата. Източник съобщи на 26 септември, че " Вагнер "  че няма проекти за затваряне на организацията.

Блогър, обвързван с Кремъл, твърди, че някогашни чиновници, напуснали организацията с Андрей Трошев (известен под псевдонима " Седой " ) след протеста на Пригожин, са се включили към обвързваните с МО ЧВК " Редут " и " Доброволчески корпус " и са почнали да се преразпределят към региона на Бахмут в Украйна.

Блогърът твърди, че Трошев се пробва да вербува чиновници на Вагнер, които сега работят в Беларус, Африка и Близкия изток, за свързани с съветското МО ЧВК. Милблогърът също по този начин твърди, че Антон Елизаров (известен като " Лотос " ) в този момент е началник на " Вагнер " и договаря с Росгвардия за включването на звената. Съобщава се, че Елизаров се опълчва на изискването на Росгвардия личният състав на " Вагнер " да подписва самостоятелни контракти, което, съгласно блогъра, ще разреши на Росгвардия да раздели частите на Вагнер и да ги изпрати в разнообразни региони. ISW по-рано заяви, че депутатите от Държавната дума на Русия ще предложат законопроект, допускащ на Росгвардия да включва доброволчески формирования, а Елизаров евентуално упорства личният състав на Вагнер да се смята за обособена доброволческа групировка на Росгвардия.

Високопоставени съветски чиновници не престават да показват съветските старания за криптомобилизация като извънредно сполучливи, което евентуално ще алармира за неналичието им на желание да проведат нова мобилизационна вълна. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев съобщи на 26 септември, че Русия е наела над 325 000 военнослужещи по контракт от 1 януари 2023 година, актуализирайки изказванията на съветския президент Владимир Путин за 280 000 чиновници на 12 септември и 300 000 чиновници на 15 септември.

Руско опозиционно издание уточни, че понижената имиграция в Русия и етническите напрежения изострят продължаващия дефицит на работна ръка в страната. Миграцията е намаляла от 5,9 милиона през първата половина на 2022 година на 3,5 милиона през първата половина на 2023 година

Verstka също по този начин заяви, че  все повече емигрират от Русия към родните си страни или други страни заради политическа и обществена дискриминация, обезценяване на рублата и боязън от готовност. В резултат има дефицит на услуги за превоз и доставка, строителство и кетъринг и че етническите руснаци не се интересуват от тези специалности.
 Властите в Норвегия арестуваха някогашен началник на ЧВК Вагнер
Властите в Норвегия арестуваха някогашен началник на ЧВК Вагнер

Андрей Медведев опитал да се прибере незаконно в Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР