Оспорването на оценки и решения на учителите, включително в съда,

...
Оспорването на оценки и решения на учителите, включително в съда,
Коментари Харесай

Родители съдят учители заради ниски оценки

Оспорването на оценки и решения на учителите, в това число в съда, към този момент е станало процедура, сигнализират от профсъюз “Образование ” към КТ “Подкрепа ”. Хиляди сигнали от родители, несъгласни с избрани решения на учителите на техните деца, се преглеждат сега от специалистите в районните ръководства по образованието в страната. Десетки са и правосъдните каузи, заведени от родителите против учители поради сложени ниски оценки на децата им. Това заяви шефът на профсъюз “Образование ” към КТ “Подкрепа ” Юлиан Петров, представен от “Сега ”.

Директорите на въпросните учебни заведения не желаят да разясняват въпросите, тъй като считат, че те натоварват с отрицателен нюанс институцията им. Според Петров обаче това е доста порочна процедура, която приказва неприятно не за учителите, а за цялостното образование на техните възпитаници.
“Във възрастта, в която децата би трябвало да усвояват разпоредбите в обществото, те биват учени от своите родители по какъв начин да ги преодоляват, употребявайки съда ”, разяснява той. Според него оспорването на учителските решения и преценки също така затруднява извънредно доста връзката сред двете страни, както и работата на другите институции. Петров споделя за случай на сборичкване сред две деца в пловдивско учебно заведение. За да спре багра, намиращият се в коридора пазач хваща за ухото едното дете, разпознато като агресор. Родителите му обаче завеждат дело в съда и в Комисията за отбрана от дискриминация поради отношението към сина им, като все още жалбата на фамилията е отхвърлена. Подобен е и различен проблем на двама близнаци в столично учебно заведение, единият от които още веднъж е заловен за ухото от учителя си, с цел да осуети идна кавга. В случая децата са преместени в друго учебно заведение, само че майката е завела дело, течащо сега, против шефа поради това, че не е уволнил въпросния преподавател.

“В системата има 90 хиляди учители и 900 хиляди деца. Със сигурност някъде може да има сходни заведени каузи ”, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. По думите му обаче няма индикации казусът да е систематичен. Според него най-важното при сходни проблеми е доверието сред учителите и родителите. “Нека родителите беседват повече с учителите и им имат повече доверие. Преподавателите пък би трябвало да са по-комуникативни ”, посъветва той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР