Особите със синя кръв“ винаги са вълнували обикновените хора с

...
Особите със синя кръв“ винаги са вълнували обикновените хора с
Коментари Харесай

Неизвестни, но интересни факти за крале и кралици

Особите със „ синя кръв “ постоянно са вълнували елементарните хора с богопомазания си статут и ексцентричното си държане. Да разгледаме някои незнайни обстоятелства към известни представители на монархиите по света:

Кое е единственото място в Англия, в което кралица Елизабет II няма право да стъпва?

 

Елементарно, Уотсън! Единственото място в Обединеното кралство, в което няма право да влиза английския крал или кралица, е Камарата на общините. Тази традиция е въведена от депутатите, откакто през 1642 година крал Чарлз I нахлува с въоръжена група в Камарата на общините, с цел да арестува петима от членовете й за държавна измяна. В последна сметка битката за власт  сред крал и парламент приключва с революция и изтезанието на монарха.

Как брачната половинка на Луи XIV се е возила на шейна измежду лято?

Един ден мадам де Ментенон, брачна половинка на крал Луи XIV, поискала да кара шейна, въпреки да било лято. На идната заран тя към този момент се се спускала из Версай по „ снежно “ трасе, направено от  сол и захар.

Кой феодален държател воювал като рицар, даже и кьорав?

През 14-и век Ян Люксембургски в продължение на 20 години е чешки държател. Но вместо да си ръководи умерено в родината, той съвсем непрестанно бродел из Европа и взел участие в разнообразни борби. Най-големият му героизъм е, че в борбата при Креси взе участие мощно ослепен (заради очно възпаление), като привъзрва мотивите на коня си към мотивите на двама други рицари. Всъщност, подвигът не е с хепи енд, тъй като точно това е борбата, в която той умира, изричайки предсмъртните си думи „ С Божията помощ в никакъв случай не ще Бохемски крал да побегне пред багра! “

Как шведският крал Густав III ревизирал кое по-вредно – кафето или чая?

За да ревизира кафето или чаят е по-вредно, шведският крал Густав III избрал двама близнаци, наказани на гибел. Три пъти на ден на първия близнак му давал да изпие огромна чаша чай, а на втория – кафе. Самият монарх не съумял да доживее края на опита, тъй като бил погубен. Истината е, че и двамата близнаци доживели до сериозна възраст, само че въпреки всичко, първи на 83 години умрял този, който пиел чай.

Къде съществувал обичаят да се смучеш зърната на краля, с цел да покажеш своята лоялност?

В Древна Ирландия поданиците показвали предаността си към управника по много чудноват метод: като смучели зърната му.

Как елементарен юрист станал крал на страна в Южна Америка?

Живелият през 19-и в. французин Орели-Антоан дьо Тунан като дребен си мечтаел за забавни пътешествия из далечни краища на света, както и да ръководи свое лично кралство. Дори, като почнал да работи като елементарен юрист в дребен недодялан град, той не не запомнил фантазиите си, а деликатно подготвял проекта по сбъдването им. След като намерил спонсор, Тунан с двама другари се отправил към земите на Южна Америка, където живели индианците араукани. Формално, тези земи били на Чили, само че индианците самоуверено воювали против колонизаторите си. С вроденото си подарък слово юристът съумял да убеди локалните да провъзгласят новата страна Араукания, на която той услужливо станал държател под името Антоан I, като даже почнал война с Чили. Но народът му бил победен, а самият той задържан и отпратен назад във Франция.

Защо през 1943 година Канада дала на една стая в родилния дом на Отава статут на извънканадска пълномощия?

През Втората международна война немците окупират Холандия, а кралското нидерландско семейство е евакуирано в Канада. В болница в Отава кралица Юлиана трябвало да роди третата си щерка Маргарет, като преди раждането стаята в болничния дом със специфичен декрет на канадското държавно управление била оповестена за територия отвън канадската пълномощия. Това се направило, с цел да може в бъдеще принцеса Маргарет да може да претендира за холандския трон. Ако бе получила непознато поданство при раждането си, автоматизирано губела това право. След завръщането си в Холандия, в символ на признателност кралското семейство всяка година изпраща хиляди луковици на лалета в Отава, където се организира годишен фестивал на лалетата.

Вижте още: Неизвестни, само че забавни обстоятелства за крале и кралици 2

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР