Особеностите на ТВ екраните и мониторите ги правят трудни за

...
Особеностите на ТВ екраните и мониторите ги правят трудни за
Коментари Харесай

Защо виждаме екраните с вълнички на видео


Особеностите на ТВ екраните и мониторите ги вършат сложни за снимане с камера
(снимка: CC0 Public Domain)

Всеки е забелязал, че изображението на монитора и телевизионния екран, снимано с камера, наподобява друго от действителното. Дори и с добра камера, не постоянно е допустимо да се снима без странни отблясъци и дъгови шарки. Защо се случва това ?

Дори във филмите телевизионният екран и мониторът наподобяват зле – тe са покрити с вълнички и дъгови шарки. Затова основателите на, когато е належащо да концентрират кадър върху работещ тв приемник, постоянно наслагват изображение върху екрана.
още по тематиката
Ако извършите фотография на компютърен екран или екран на преносим компютър, евентуално изображението, което получавате, ще бъде покрито със странни „ дъгови шарки ”. Екранна фотография от десктопа на компютъра е прекомерно друга от тази, направена с камерата на смарт телефона.

Защо се получават тези разлики? Една от аргументите е, че когато човек гледа движещо се изображение на екрана, в действителност вижда набор от огромен брой изображения, които се трансформират толкоз бързо, че мозъкът ги „ изглажда ” и основава за придвижване. Реално, изображението не се движи.

Друга причина компютърният екран да наподобява необичайно е честотата на освежаване, т.е. броят на фрагментите, които цифровият екран може да покаже в секунда. Екранът се опреснява няколко пъти в секунда. ни не хващат този развой (защото мозъкът го изглажда), само че камерите го „ виждат ”. Ето за какво всяко фотография на компютърния екран се разграничава доста от същинската.

Също по този начин остарели монитори и телевизионни екрани актуализират картината, употребявайки сканираща линия, която минава по цялата широчина на екрана, образувайки изображението. снима единствено частта от екрана, която сега е осветена от тази линия.

Проблем е и така наречен моаре, което се появява, когато се насложат два периодически мрежести шаблона. Снимките на компютърен екран наподобяват необичайно, тъй като дисплеят се състои от дребни пиксели с разнообразни цветове (червен, наследник и зелен). на камерата също са формирани от червени, сини и зелени цветове с почти идентичен размер. Припокриването им води до образуването на моаре.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР