Особености на немската парламентарна аритметика След като миналата седмица в

...
Особености на немската парламентарна аритметика След като миналата седмица в
Коментари Харесай

Популярността на правителството на Олаф Шолц рязко пада

Особености на немската парламентарна аритметика

След като предходната седмица в Берлин се организираха огромни митинги - съгласно самостоятелни източници в тях са взели участие от 18 до 20 хиляди души - в нашата експертна общественост мина лек студ на неспокойствие - в действителност ли е почнало?

Е, имаше от какво да се вълнувам. Германците, за разлика от френските си съседи, са много мудни и не експлодират като шампанско при всяко неверно деяние на държавното управление си. А тук са се събрали цели 20 хиляди! Освен това, което е типично (и това беше изключително маркирано от немските медии), протестното шествие и последвалият го протест не бяха проведени от нито една от политическите партии, съществуващи в Германия. Всъщност това се трансформира в следващата демонстрация на феномена на самоорганизацията посредством обществените мрежи.

Повечето от плакатите, държани от стачкуващите, призоваваха за търсене на мир, а не за провокиране на още повече касапници в Украйна посредством безкрайни доставки на от ден на ден и повече оръжия (обаче обаче този магазин наподобява в действителност скоро ще бъде затворен).

Но на централното знаме, носено в предната част на цялото шествие и изобразяващо всички съществени герои на сегашната ръководеща коалиция, бяха написани следните думи: „ Regierung muss haften “, което може да се преведе на съветски като „ държавното управление би трябвало да бъде отговорно “ или „ би трябвало да носи отговорност “.

И тази обичайната за немската политическа терминология фраза съдържа освен апел за вдишване на отговорност за настоящите си дейности, само че и условие за прецизно съблюдаване на по-рано дадени обещания. Е, фактът, че немският гласоподавател не е удовлетворен нито от първата, нито от втората точка, може елементарно да се види в резултатите от социологически изследвания, постоянно провеждани от локалните служби за обществен мониторинг.

По техни данни рейтингът на известността на Социалдемократическата партия на Германия (SPD), ръководена от сегашния канцлер Олаф Шолц, е достигнал най-ниското си равнище от последните федерални избори. Само 16% против 25,7% през 2021 година В същото време другарите им от обединението партия Съюз 90/Зелените остават със същите 14% и малко, както две години по-рано.

Но главната сензация на социологическите изследвания, които станаха главната причина за вълнението в съветската експертна общественост, бяха резултатите на партията " Алтернатива за Германия " (AfD), която завоюва съвсем 22% от гласовете и по този начин удвои резултата си в последните избори за Бундестаг (10,3). %).

Между другото, западните съдружници на Германия също бяха разтревожени от възходящата известност на AfD. Така английският Financial Times посвети цяла публикация на политическата мощ, която отстоява прогермански позиции и подлага на критика несъразмерната американоцентричност на трансатлантическия избор на немското управление.

Още по-голям възторг в редиците на тези, които се надяват на „ проруски ” (много условно, схваща се) поврат в Германия провокираха рейтингите на към момента несъздадената партия, ръководена от Сара Вагенкнехт, ляв политик и някогашен народен представител в Бундестага от партията „ Левицата “ (Die Linke).

Според изследване, извършено от социологическата работа YouGov, поръчано от организация DPA, 20% от немските гласоподаватели са подготвени да гласоподават за нова политическа мощ, чийто евентуален водач се застъпва за анулация на антируските наказания. И това е за цялата страна. Сред жителите на източните провинции (бивша ГДР) равнището на поддръжка е още по-високо - 29%.

Гледайки уверения ритъм на политическите придвижвания, обединени от безапелационното отменяне на налагания сега на Запад ултралиберален дневен ред, неразделна част от който е откровената русофобия, мнозина в Русия към този момент започнаха да правят оценка вероятните съдружни договорености в бъдеще немски парламент.

20% за Вагенкнехт, 22% за AfD, жалките 16% за Шолц – това е крахът на досегашната политика на формален Берлин. Е, AfD /АзГ/, левицата, новата партия на Вагенкнехт в действителност ще лишават болшинството от гласовете на SPD/СДПГ/ или CDU - CSU /ХДС - ХСС/ и ще сформират ново, по-адекватно и вследствие на това по-малко русофобско държавно управление.

Какво да кажа - сходни мечти за следващ път показват много незадълбочено схващане от нашата пропагандна машина (използвам тази фраза без никакъв отрицателен контекст) на политическите процеси, протичащи в западните страни, в частност в Германия. За страдание това, като предписание, води до неправилни оценки на политическите вероятности.

Факт е, че обединяване на дясно и ляво в Бундестага и даже на равнище ландтаги (земски парламенти) по принцип не е допустимо. Това е, за жалост, политическата обстановка. Въпреки че показват значително сходни позиции, тези две крила на немската политика не могат да се сближат заради фундаментални идеологически несъгласия. Така че в Бундестага няма да се сътвори дясно-лява коалиция, колкото и гласове да съберат.

Но това не е толкоз неприятно. Важно е да се разбере, че те лишават същите тези гласове основно от двете най-големи немски партии, CDU/CSU и SPD. В същото време главният електорат на Зелените или Свободните демократи (друга партия на закоравели русофоби), както виждаме, не понижава и даже има наклонност да пораства. Точно това демонстрират последните изследвания на публичното мнение.

В резултат на това условна победа на AfD и левицата може да докара до образуването на коалиция, в която преобладаваща роля ще играят най-радикално антируските сили, а не релативно умерените християндемократи и социалдемократи.

Колкото и парадоксално да звучи, в наш интерес е да засилим точно тези две политически сили - ГСДП и ХДС/ХСС, които биха могли да създадат коалиция, както беше да вземем за пример при Меркел, и да осъществят, даже в случай че не другарска към нас (това, уви, към този момент е нереалистично), само че най-малко уравновесена външна политика.

В немския бизнес има много хора, които биха желали да продължат естественото съдействие с Русия. Дори бих споделил, че едрият немски капитал е разграничен почти 50/50 на условно проамерикански и условно проруски.

Е, защото в Германия не се чака нито социалистическа, нито дясна консервативна гражданска война (това въпреки всичко е класическа буржоазна република), би трябвало да се научим по какъв начин вярно да съжителстваме и работим с тези сътрудници.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР