Особено задоволство от срещата си с българския премиер вчера е

...
Особено задоволство от срещата си с българския премиер вчера е
Коментари Харесай

Председателят на македонския парламент изрази особено задоволство от срещата си с Кирил Петков

Особено удовлетворение от срещата си с българския министър председател през вчерашния ден е изразил ръководителят на Народното събрание в Република Северна Македония Талат Джафери.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 105
Той е подчертал напъните на Република Северна Македония за създаване на добросъседски връзки и районно съдействие с всички страни от района и отвън него, изтъквайки, че подобряването на двустранните връзки с България е от значително значение за Република Северна Македония, предава Българска телеграфна агенция.

Талат Джафери е изразил убеденост, че подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни през 2017 година е забележителна стъпка напред в историята на връзките сред двете страни и по този метод удостоверява уговорката за взаимно почитание и съгласие.

По отношение на взаимното парламентарно съдействие ръководителят на македонския парламент е показал нуждата от продължение и усилване на съдействието посредством повече контакти, както на най-високо равнище, по този начин и посредством съдействие на равнище парламентарни работни органи и парламентарни групи за съдействие. В бъдеще би трябвало да бъде обърнато повече внимание към по-добрата инфраструктурна връзка сред двете страни посредством Коридор 8, изключително пътната, железопътната, енергийната и цифровата връзка, което ще даде опция за поощряване на бизнес съдействието сред двете страни и по-голям продан на хора, артикули и услуги, за които има голям капацитет, е отбелязал той. Коридор 8 ще свърже Черно море с Адриатическо море, като по този метод ще преодолее районния подтекст и ще даде опция за по-голямо районно въздействие в международен мащаб.

Относно началото на договарянията за участие в Европейския съюз, Джафери е подчертал, че това е извънредно значимо за страната и съгласно него участието на Република Северна Македония ще бъде в полза на всички балканските страни, в това число и на България.

Българският министър председател също е изразил огромно удовлетворение от визитата и всички срещи и диалози, които е имал опция да организира, оповестяват македонските медии. Той осведоми, че към този момент са контрактувани държавни работни групи и се чака най-малко един път месечно да се организират работни срещи. Той чака скоро да бъде основана авиолинията Скопие-София, което ще разреши по-добра връзка сред жителите на двете страни.

Петков уточни, че в Балканския район живеят към 65 милиона души и при разнообразни условия, без бариери, при добросъседски връзки, бизнес връзките ще се подобрят и ще се сътвори по-добра опция за целия район в международен мащаб. Той поддържа самодейността за усилване на парламентарното съдействие и счита, че скоро би трябвало да има визити на най-високо парламентарно равнище. Когато и останалите страни от района се причислят към Европейски Съюз, ще се усетят всички изгоди от участието в Съюза, цитират българския министър председател македонските медии.

Посещението на бе осъществено единствено ден, откакто Димитър Ковачевски бе определен за министър председател.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 105  Пендаровски: Кирил Петков е нетрадиционен политик и оптимист в политиката Пендаровски: Кирил Петков е нетрадиционен политик и оптимист в политиката  Любчо Нешков: Петков е първият министър председател, който не скланя глава пред Гоце Дълчев в Северна Македония, дължи пояснение Любчо Нешков: Петков е първият министър председател, който не скланя глава пред Гоце Дълчев в Северна Македония, дължи пояснение  Барлакоски: С визитата на Петков в Скопие започнаха да се разрушават бариерите сред РСМ и България Барлакоски: С визитата на Петков в Скопие започнаха да се разрушават бариерите сред РСМ и България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР