Особено тревожно е тенденциозното прочистване или, казано на съвременен политически

...
Особено тревожно е тенденциозното прочистване или, казано на съвременен политически
Коментари Харесай

СБП: Тревожно е тенденциозното прочистване на знакови творби от училищните програми по литература

Особено обезпокоително е тенденциозното пречистване или, казано на актуален политически диалект – „ изчегъртване “, от учебните стратегии по литература на знакови произведения, основани от най-великите наши майстори на словото, от най-светлите мозъци на отечеството ни. Това гласи част от декларация на Съюза на българските писатели (СБП).

„ Преди броени дни общественото пространство озвучи една скандална вест – българският клон на американската медия „ Свободна Европа “ в собствен разбор за ограниченията, които следва да се подхващат, с цел да се интегрират имигрантите в България, предлага с изключение на законодателни промени и смяна в просветителната ни система. А съответно – да се извади от учебната стратегия, по думите им „ скроена само по мярата на етническите българи “, едно от най-прочутите Иван-Вазови стихотворения “, написа управлението на Съюз на българските писатели.

„ Аргументите са смехотворни, в случай че не бяха толкоз стряскащи – че стихотворение като „ Аз съм българче “ пречело на интеграцията, оскърбявало възприятията на дребните имигранти и било в прорез с „ общоевропейските полезности “, гласи още част от декларацията.

Според управлението на писателския съюз „ разговорът с сходни ревностни „ демократи “ е жертван “.

„ Съюзът на българските писатели уверено стачкува против тази поредна акция, целяща да „ смени чипа “ на новите генерации българи, да показа родолюбието за анахронизъм под благовиден или недотам благовиден предтекст “, се споделя в декларацията. „ Българският публицист в никакъв случай не е бил ксенофоб. Но и в никакъв случай няма да бъде безродник “, показват от съюза.

„ Призоваваме формалните институции на Република България и на първо място – Министерството на образованието, да се опълчват на това, както и на всички сходни похищения върху нашата литература, история и национално достолепие “, пишат още от Съюз на българските писатели.

Министерството на образованието и науката излезе с обществена позиция по проблема. В нея се показва, че „ в никакъв миг и под никаква форма не е обсъждана смяна в проучването на стихотворението „ Аз съм българче " от Иван Вазов ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР