Особено, когато говорим за безопасност на стоките, стандартът е този,

...
Особено, когато говорим за безопасност на стоките, стандартът е този,
Коментари Харесай

Стандартите за безопасност на стоките не са самоцел

Особено, когато приказваме за сигурност на стоките, стандартът е този, който дефинира разпоредбите и условията, на които дадена стока би трябвало да дава отговор, с цел да бъде безвредна. „ Тези стандарти не са някаква самоцел. В резултат на продължителни на практика изпитвания е открито по какъв метод би трябвало да бъде конструиран даден предмет според от предназначението му, с цел да не крие опасности за живота и здравето на хората въобще и на децата – в частност “, акцентира Маргаритов. „ Понеже в България работят сносно дефинирани и подробни стандарти, се случва тъй че се попада на артикули, които не дават отговор на условията им. Има разнообразни типове опасности – от порязване, задушаване и така нататък Има опасности за живота, за здравето… “, Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, представен от Bulgaria ON AIR във връзка Световния ден на стандартизацията.

„ За всяка стока, която би могла да бъде рискова, това се преценя и то по един извънредно тъкмо регламентиран метод – в упълномощени лаборатории или от движимости лица, които са оторизирани да вършат тази оценка. Затова даже тогава, когато липсва един документ, от който да излиза наяве, че е направено съответното изпитване в лабораторни условия или експертизи и тази стока дава отговор на стандарта за сигурност, тя не трябва допускана въобще на пазара и по-честите случаи, при които ние задържаме такива артикули, са фактически на границата, а не в комерсиалните обекти “, уточни ръководителят на КЗП.

Маргаритов съобщи, че всеки търговец би трябвало да е осведомен със законовите условия и да разполага с нужните документи за дадените артикули. Това важи и за случаите, в които се касае за импорт от трети страни. „ Търговецът би трябвало да е наясно какво е настоящото законодателство, кои са стандартите, на които би трябвало да дават отговор съответните групи артикули, които той внася от страни отвън Европейския съюз, където е допустимо да важат други правила. Една стока може да бъде рискова съгласно настоящото в Европейски Съюз законодателство, само че в трети страни тя да се продава, тъй като там има други стандарти “, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР