Основното училище в горнооряховското село Поликраище може да бъде запазено,

...
Основното училище в горнооряховското село Поликраище може да бъде запазено,
Коментари Харесай

Основното училище в Поликраище може да бъде запазено

Основното учебно заведение в горнооряховското село Поликраище може да бъде непокътнато, в случай че в границите на една година се усъвършенства образователният развой и се усили броят на децата, които действително посещават образователните занятия.

Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев при посещенеието си през днешния ден в ОУ " Св.Св. Кирил и Методий " в горнооряховското село Поликраище. Преди месец Общинският съвет в Горна Оряховица взе решение да закрие учебното заведение за оптимизация на учебната мрежа в общината.

Жители на селото излязоха с несъгласие против решението, а по-рано през днешния ден проведоха и кротичък митинг за опазване на учебното заведение, основано преди 195 години, в което все още се образоват единствено към 30 деца.

След като се срещна на място с доводите на всяка една от страните, министърът уточни, че ще даде една година пролонгация на учебното заведение и няма да одобри предлагането на община Горна Оряховица за закриването му.

Той акцентира, че през последните три години откогато е министър, е дал осем отхвърли на оферти за закриване на учебни заведения в разнообразни общини, след разбор на всяка една съответна обстановка.

По думите му, никога факторът за взимане на решението не трябва да бъде финансов, тъй като от 2017 година са преведени близо 60 милиона лв. в допълнение за дребните учебни заведения, а над 30 милиона лв. годишно се дават на учебни заведения и детски градини с деца от уязвимите групи, а учебното заведение в Поликраище е едно от тях.

В рамките на една година учебното управление би трябвало да се опита да притегли повече деца, да беседва с родителите, да се преодолее вторичната сегрегация и да се осъществя ефикасен образователен развой.

Министърът акцентира, че няма значение дали учебното заведение е държавно или общинско, значимо е да има първокласен образователен развой и да се подсигурява посещаемост на децата и тяхната социализация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР