Основното събитие на 2022 г. е началото на мащабната руска

...
Основното събитие на 2022 г. е началото на мащабната руска
Коментари Харесай

Тагарев назова България и Унгария като троянските коне на Кремъл в ЕС

„ Основното събитие на 2022 година е началото на огромната съветска експанзия в Украйна. За всички това е събитието, което има най-важно въздействие. Тази война влияе по доста способи на нашия живот “, това сподели някогашният министър на защитата проф. Тодор Тагарев в ефира на Нова телевизия. 

Той съобщи, че хибридната война, която Кремъл развива сполучливо в последните години има за цел да разбие единството в Европа в демократичния свят.

Тагарев изясни, че канцлерът Шолц и президентът Макрон се опитваха да покажат на Путин, че мирното развиване е по-доброто за него. Той добави, че американците още от октомври предходната година са имали доста надеждна информация, че Кремъл ще стартира тази война.

„ Кремъл не съумя да разцепи единството в Европа, с някои дребни изключения, към които би трябвало да причислим Унгария и в някаква степен и България “, съобщи Тагарев.

Той изрази вяра, че " с решението на Народно събрание за оказване на военна помощ на Украйна България ще застане на страната на демократичния свят, ще поддържа Украйна и разпоредбите, по който трябва да съществува света ".

Тагарев съобщи, че България в интернационалните формати в никакъв случай не се е противопоставяла на взимането на общи решения по въпроси от стратегическа значимост, само че вътрешно имаме огромен разнобой. „ Това е триумф на кремълската политика “, бе безапелационен той.

„ Нищо от решението на предния парламент за поддръжка на Украйна не се осъществя - нито ремонт на военна техника, нито някоя от другите точки. Причината е разминаването в ръководещата коалиция. Със служебното държавно управление нещата станаха още по-зле “, сподели Тагарев.

Той добави: „ В началото на работата на сегашния парламент се взе решението за военна помощ. Служебното държавно управление бави тази помощ. “

Бившият боен министър сподели, че Основната причина към момента да умират хора в Украйна е, че Русия разполага със доста предимство на артилерийска огнева мощност. „ Според мен помощта би трябвало да бъде даване на муниции от огромните калибри, артилерийски снаряди, снаряди за ракетни системи за залпов огън, зенитно – ракетни комплекси. Бавейки и засекретявайки своето предложение, изпълнителната власт блокира по-нататъшното развиване каква помощ можем да окажем “, сподели той.

Тагарев бе безапелационен, че тезата да не оказваме помощ на Украйна подхожда с задачите на Кремъл. Той изясни, че оказването на помощ на Украйна ще помогне на страната да се отбрани от съветските офанзиви, а Русия понесе загуби.

„ Имаме страна – агресор и страна – жертва на агресор. Помагайки на жертвата на експанзия не е единствено честен императив, само че е и в наш стратегически интерес, тъй като за европейската сигурност е доста значимо Украйна да удържи на съветската експанзия, да възвърне териториалната си целокупност. Това ще е трайно решение и за нашата сигурност. Всяко друго междинно решение, оттегляне на Украйна ще значи разрушение на интернационалната архитектура за сигурност, по-голяма опасност за нас, нужда от по-сериозни вложения в защитата и въоръжените сили “, бе безапелационен Тагарев.

Той изясни, че „ НАТО е доста стабилен съюз, който съществува над 75 години, който се е потвърдил във времето и който е безусловно съответен на актуалните условия “. Тагарев добави, че не е инцидентно, че Финландия, след 80 години индиферентност, и Швеция, след два века индиферентност, потърсиха гаранция за своята сигурност в НАТО.

По мотив изказванията, че България е унищожила оръжията си и няма войска поради НАТО той сподели:

„ В осъществяване на контракта за Обикновените въоръжени сили в Европа се наложи България и други страни да унищожат част от своята военна техника. Тук НАТО не е фактор. Това е антизападна, антиевропейска агитация, която бие против нашите национални ползи. “ Той подсети за изявленията, че „ Крим е съветски “ и „ Кремъл е почнал специфична военна интервенция “.

Тагарев счита, че България стартира процеса по възобновяване на статута като заслужен и отговорен член на НАТО и Европейски Съюз. „ Много зависи дали ще имаме постоянно държавно управление или ще продължат служебните държавни управления да ръководят “, допълни той.

Интензивността на военните дейности не е намаляла, уточни той. „ Възможно е януари да станем очевидци на още по-голяма активност “, добави Тагарев. Бившият боен министър сподели, че е прочел разбор, в който се споделя, че за два дни съветската войска е изстреляла толкоз артилерийски снаряди, колкото има въобще английската войска. Руската войска дава по 10 000 жертви на месец, уточни той.

Ако армията на Украйна продължава да получава поддръжка няма по какъв начин да не победи, сподели Тагарев. Той разясни, че е мъчно е да се предвижда по кое време ще завърши войната. Според него има възможност войната да продължи дълго, само че съществува друга възможност: загубите на съветската войска, глобите, които са наложени да окажат въздействие на способността на Русия да води война.

„ Ако това се съчетае с вътрешни противоборства в Кремъл може властта да бъде поета от хора, които биха потърсили спокойно решение “, изрази вяра той. „ Проблемът е, че тези които вероятно ще сменят Путин ще бъдат още по-големи националисти, само че като нови хора може да са по-склонни на вид за договаряния “, проучва Тагарев.

„ Украйна може да стартира договаряния за мир, когато има индикации, че има опция за интернационалните гаранции за цялостно освобождение на всички окупирани територии “, продължи той.

Проф. Тагарев счита, че с помощта на Украйна все още няма опасност войната да се разпростре и в други страни. По отношение на потребление на нуклеарно оръжие той е на мнение, че има схващане в Кремъл, реализирано посредством серия от сигнали от западните страни, главно от Съединени американски щати, че няма да има потребление.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР