Основно училище Пенчо Славейков в Столипиново да стане обединено, обучението

...
Основно училище Пенчо Славейков в Столипиново да стане обединено, обучението
Коментари Харесай

Иновативно професионално основно училище в Столипиново да обучава до десети клас, решават общинските съветници

Основно учебно заведение " Пенчо Славейков " в " Столипиново " да стане обединено, образованието в него да продължи до 10 клас. Това предложение на кмета на Пловдив Здравко Димитров се преглежда днес като изключителна точка на общинска сесия. Ако съветниците одобрят концепцията, новият статут на учебното заведение би трябвало да бъде одобрен и от Министерството на образованието. Плановете са това да се случи за идната образователна година.
Предложението е израз на желанието на родители и възпитаници децата да продължат да учат в същото учебно заведение и след 8 клас. Училище " Пенчо Славейков " е с професионална устременост и предлага образование по произвеждане на облекла и мебели и за шлосери.
ОУ " Пенчо Славейков " е издигнато през 1966 година, открива се през март 1967. То е третото учебно заведение в Столипиново в това време, а през образователната 1966/67 в квартала общо са обхванати над 2 800 деца. В учебното заведение първоначално му работят 20 начални учители, 16 учители в междинен курс и две учителки в детската градина. През 1967 година със заповед на Министерството на националната култура учебно заведение " Пенчо Славейков " е оповестено за Основно професионално, в него се вкарват дисциплини като металообработване, дървообработване и домакинство. Обучението се прави по специфични образователни стратегии. Първоначално са обхванати единствено учениците от пети клас, а през идната година се построява нов индустриален корпус на три етажа с 16 кабинета за потребностите на професионалното образование.

В ново време учебното заведение е новаторско, образователните стаи на началните класове са изрисувани тематично, децата учат в разчупена конюнктура, отглеждат сами цветя в стаите, грижат се за растения. Посещаемостта до 6 клас е висока, само че и придвижването на децата е голямо- доста от тях отиват в чужбина с родителите си, други се връщат. В седми клас стартират да отпадат очевидно, не са редки женитбите на девойките. Решението да се продължи с още две години образованието в същата среда е подходящо и може би ще задържи повече деца до довеждане докрай на междинната степен, което ще им даде по- добър късмет за реализация. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР